2020. március 29., vasárnapMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Óriásit bukott a CIG Pannónia egy csalás miatt, több száz milliós veszteséggel zárta az évet

Óriásit bukott a CIG Pannónia egy csalás miatt, több száz milliós veszteséggel zárta az évet

A CIG Pannónia Csoport 2019-ben adózás után 641 millió forint veszteséget könyvelt el, teljes átfogó jövedelme 326 millió forint veszteség volt – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. most közzétett jelentéséből.

Az adózott eredmény 2,435 milliárd forinttal kisebb az előző évinél. Ennek a jelentés szerint két jelentős oka van: a nem-élet szegmensben a hivatalos megfogalmazás szerint “az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett jelentős káresemények és kapcsolódó visszaélések” (teljes eredményhatásuk 2,39 milliárd forint), valamint a Konzum/Opus részvényátalakításon realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség.

A bonyolult leírás mögött a gyakorlatban az áll: az MNB tavaly ősszel felfüggesztette a CIG Pannónia biztosítójának olaszországi kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az akkor Mészáros Lőrinchez köthető biztosítónak csalók okoztak milliárdos kárt. A biztosító több mint 300 millió euró erejéig rendelkezett viszontbiztosítási szerződéssel az Africa Re nevű céggel, de erről kiderült: hamisítvány. A menedzsment most a károk helyreállításásra összpontosít, ennek érdekében a magyar kezesi területen a további értékesítés leállítását rendelte el az igazgatóság.   

A biztosítási díjbevétel 9 százalékkal nőtt, az élet üzletágban az új szerzés 4,286 milliárd forint, 33 százalékkal magasabb, mint a megelőző pénzügyi évben. A cégcsoport ügyfeleinek vagyonkezelője, az MKB-Pannónia Alapkezelő eredménye 442 millió forinttal javította a CIG Pannónia eredményét. A társaság sajtóközleményében hangsúlyozta: a CIG Pannónia életbiztosítási üzletága pénzügyileg stabil, fundamentumai biztosak.

A koronavírus terjedése a jelentés szerint növeli a csoport működési és biztosítási kockázatait, várható pénzügyi hatásait még nehéz számszerűsíteni.

A nem élet üzletágra a jelenlegi várakozások szerint nem lesz jelentős hatással, ugyanakkor az olaszországi jogviták, a regressz ügyek elhúzódása valószínűsíthető. A koronavírus megfékezésének elhúzódása esetén a csoport haláleseti és egészségbiztosításokkal kapcsolatos kárkifizetései megnövekedhetnek, a személyes jelenlétet igénylő értékesítés, illetve a díjbevételek visszaeshetnek – írják a jelentésben.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200326_CIG_Pannonia_csalas_veszteseg#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?

A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?

A fast fashion szereplőktől a luxusmárkákig a divatiparban is mindenki igyekszik kivenni a részét a …