2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Csődközelben a Samsung gödi akkumulátorgyárának alvállalkozója

Csődközeli helyzetbe került a Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén dolgozó dél-koreai alvállalkozó, aki nagyjából egymilliárd forintos tartozást halmozott fel a magyar beszállítóival szemben – derül ki a 24.hu anyagából. A beszállítókat fizetség helyett egy igen kellemetlen döntés elé állította cég, miszerint vagy beérik a követelésük 50 százalékával, vagy csődöt jelent az alvállalkozó és akkor mindenki futhat a pénze után. A vállalkozók a portál szerint leginkább azon értetlenkednek, hogy miképp fordulhatnak elő fizetési problémák Magyarország egyik legnagyobb, kiemelten kezelt, és rengeteg állami támogatással kitömött beruházásán.

A 24.hu szerint a problémás alvállalkozó a dél-koreai bejegyzésű Hallimprecision Co. Ltd. magyarországi leányvállalata, a Hallimprecision Hungary Kft., amit egy Győr-Moson-Sopron megyei kis faluban, Undon jegyeztek be, ám az egyik beszállító elmondása szerint ott sem a fizetési felszólítást, sem a fizetési meghagyást nem vette át senki. A portál e-mailben feltett kérdéseire sem válaszolt a cég a cikk megjelenéséig. A portál megkereste a projekt kivitelezőjét, a Samsung Engineering Magyarország Építőipari Kft.-t is, ám a cég ügyvezetője, Youngil Song kijelentette, hogy a szerződésnek megfelelően fizetnek, azaz tagadta, hogy a legfelső szinten adódtak volna fizetési gondok, ugyanakkor a portál azon kérdésére, miszerint a felmerült probléma veszélyezteti-e a gyárépítést, közölte, hogy az építkezés a tervek szerint halad.

Az ügyvezető által előadottakhoz képest egészen másról számoltak be a beszállítók. Elmondásuk szerint az egyeztetésekbe a Samsung Engineering is belefolyt, sőt, tőlük kapták azt a nem hivatalos ajánlatot, miszerint félpénz vagy semmi. Azaz a cég kiegyenlítené a tartozás 50 százalékát, ám ha ezt nem fogadják el a beszállítók, akkor jön a felszámolás a Hallimprecisionnél, amelynek a végén a jóég tudja, hogy egyáltalán bármennyi pénzhez is hozzájuthatnak a kárvallottak. Az ajánlatról nincs hivatalos papír, a vállalkozók még abban sem biztosak, hogy tényleg a Samsung tette nekik.

Hirdetés

A portál kérdéseket küldött az anyavállalatnak, a Samsung SDI-nek az üggyel kapcsolatban, ám egyelőre nem kaptak választ, így nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy valódi fizetési gondok merültek fel a beruházásnál, vagy csak simán az erőfölényével próbál visszaélni egy globális cég a helyi vállalkozók rovására.

A 24 által megkérdezett független építőipari szakembereket egyáltalán nem lepte meg a jelenség, mint elmondták nem ez az első eset, hogy a helyi beszállítók megégetik magukat egy kiemelt nagyberuházáson. Gyakran gondot okoz, hogy markánsan különbözik egymástól a beruházó és az alvállalkozók üzleti kultúrája, és a magyar hatóságok nem követelik meg olyan rigorózusan a hazai jogszabályok betartását, mint ahogy azt mondjuk Németországban teszik a magyar építőipari vállalkozásokkal szemben – mondták. A portál kérdéseket küldött a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumnak azzal kapcsolatban, hogy tudnak-e a gödi beruházásnál felmerült problémákról és hogy mit szándékoznak tenni az ügyben, de egyelőre ők sem válaszoltak.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220518_Csodkozeli_helyzet_Hallimprecision_Samsung_God_vallalkozok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol a BKIK

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját …