2022. június 23., csütörtökMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 380,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2022.06.23. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 380,00 Ft | CHF: 393,00 Ft

A véget nem érő járványügyi korlátozások miatt bezár az Airbnb Kínában

Az Airbnb megszünteti a kínai listáját, miután két éve lezárások vannak érvényben az országban, amelyeknek „nem látszik vége” – közölte egy, az ügyet ismerő forrás. A közismert otthonmegosztó cég a világ második legnagyobb gazdaságában tapasztalható üzleti visszaesés, valamint a Covid-19 hatása által súlyosbított „költséges és összetett” működési korlátok miatt hozta meg a döntést – mondta a forrás a CNN-nek hétfőn.

A vállalat döntése a nyártól lép életbe, onnantól kezdve Kínán belül nem lesz elérhető Airbnb által hirdetett kiadó ingatlan. A forrás szerint ugyanakkor a cég nem fogja teljesen leállítani működését Kínában, továbbra is fenntart majd egy pekingi irodát, több száz alkalmazottal, akik a kiutazókra és a globális projektekre fognak koncentrálni.

A multinacionális cégek érzik a gazdaság lassulását Kínában, mivel továbbra is a Föld egyik utolsó olyan helye, amely a „zero Covid” politikát folytatja. Az elmúlt hetekben több tucat kínai szárazföldi várost zártak le, mivel a hatóságok a koronavírus felszámolásán dolgoznak. A drasztikus járványügyi intézkedések súlyosan megviselték a gazdaságot, és szinte minden jelentős üzletág működését megakasztották, a nagy technológiai cégektől a fogyasztóiparig. A nemzetközi márkák, az Apple-től az Estee Lauderig figyelmeztettek a korlátozások pénzügyi hatásaira.

Hirdetés

Az Airbnb 2016-ban indult Kínában. Az iparág többi részéhez hasonlóan a kínai ügyfelek kiutazásai – nagyrészt az ázsiai csendes-óceáni térség más célpontjaira – komoly lehetőséget jelentettek a vállalat számára. Ez azért van így, mert Kína hagyományosan a világ legnagyobb piaca a kiutazó turizmusban, a Turisztikai Világszervezet szerint a legnagyobb látogatói költést jelenti globálisan. A világjárvány óta azonban Kínában meredeken visszaesett a forgalom, és az ország a legtöbb nemzetközi utazó elől is elzárkózott. A forrás szerint arra számítanak, hogy a Kínából kiinduló turizmus fellendül, amint az ország teljesen megnyitja határait. Eközben az Airbnb belföldi üzletága, amely 2016 óta mintegy 25 millió vendéget szállásolt el, az elmúlt években a cég bevételének mindössze 1 százalékát tette ki – állította a nyilatkozó.

A járványügyi intézkedések miatt hanyatlásnak induló kínai gazdaságról már korábban mi is írtunk, ahol megjegyeztük, hogy néhány közgazdász már azt jósolja, hogy a kínai GDP-növekedés mínuszba lép át a második negyedévben. Ha ez bekövetkezik, akkor igen rossz hírt jelent Hszi Csinping elnöknek, mert ősszel ül össze a Kínát kormányzó kommunista párt kongresszusa, melyen az államfő szeretné bebetonozni a hatalmát. Csakhogy ehhez sikereket kellene felmutatni mind a járványkezelésben, mind pedig a gazdaságban.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220524_Kina_Airbnb_bezaras_Covid#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol a BKIK

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját …