2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

13 éves csúcsra került a földgáz ára az USA-ban

8,78 dollárra emelkedett a héten a földgáz ára az USA-ban, ami 13 éves rekordnak számít. Így már az amerikai fogyasztók is megérzik azt, amit az európaiak már hónapok óta: a brutális áremelkedést. Március eleje óta csaknem 90%-os a földgáz árának emelkedése – írja a Deutsche Welle amerikai tudósítója. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA), amely ezt a mellbevágó számot közölte, hozzátette: minden valószínűség szerint marad ez a magas árszint az egész évben. Mindez persze eltörpül az európai ár mellett, amely jelenleg 37 dollár.

Az olaj árának drasztikus növekedése érezhető az Egyesült Államokban, ahol ki is váltja a lakosság elégedetlenségét. A magas benzinárak nem tesznek jót Joe Biden elnök népszerűségének. A földgáz esetében az áremelkedés hatása csak később jut el a fogyasztókhoz, de a vegyipar és a földgázt használó erőművek máris érzik az áremelést.

Az infláció a Biden-adminisztráció egyik legfőbb problémája, hiszen az idei választási év, amikor újraválasztják a washingtoni kongresszus tagainak nagy részét. A demokratáknak jelenleg többségük van a képviselőházban és minimális mértékben a szenátusban is, de ezt elveszíthetik. A republikánus többség pedig alaposan megnehezítheti Biden elnök dolgát.

Hirdetés

Az USA lett a cseppfolyósított földgáz legnagyobb exportőre, mivel Putyin Ukrajna elleni háborúja kezdete óta az európai országok igyekeznek leválni az orosz földgázról. Ez drámai mértékben megnövelte az amerikai cseppfolyósított földgáz iránti keresletet.

Az európai igény jelenleg olyan nagy, hogy az amerikai földgáztermelők problémákkal küszködnek. Ráadásul az Egyesült Államokban is mostanában kellene feltölteni a gáztározókat. A korábbi rendkívüli hideg igen alacsony szintre vitte le ezeket. Most pedig a rendkívüli meleg okoz problémát, mert a nagy hűtőrendszerek is sok energiát fogyasztanak. Így nem csoda, hogy hároméves mélyponton a gáztározók feltöltöttsége az Egyesült Államokban.

A földgázkitermelés is gondokkal küszködik: nincs megfelelő csővezeték a nagy mennyiségű földgáz elszállítására. A Reuters hírügynökség nemrégiben arról számolt be, hogy komoly gondok mutatkoznak az Appalache vidékén, ahonnan az USA földgázkitermelésének egyharmada származik.

A profithajsza is akadályozza a kitermelés fokozását. Az energiaóriások részvényesei dollármilliárdokat buktak el a Covid-járvány idején, most pedig a konjunktúrát látva gyorsan pénzhez akarnak jutni. Ezért a cégeknek kevesebb pénzük marad új beruházásokra, amelyek nélkül viszont nem tudják növelni a kitermelést. Az energiaóriások így is 20-30%-kal fokozták a beruházásokat, de ez kevés a kitermelés jelentős növeléséhez.

Mindent összevéve a Deutsche Wellenek nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy a földgázár elérte a csúcsot. Innen már csak lefelé vezet az út : a jelenlegi csaknem 9 dollárról 4-5 dollárra az Egyesült Államokban.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220521_foldgaz_lng_dragulas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol a BKIK

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját …