2022. május 16., hétfőMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft
2022.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft

Virtuális Szegeden tesztelik a koronavírus terjedését, új hullám jöhet

Reguly István Zoltán és csapata is nyert a Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívásán, amelyet poszt-Covid jelenségek kutatására írtak ki. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense vezeti az Élet az állandósuló COVID világában: optimális, precíziós járványkezelés című projektet.

Az MTA második körben írt ki pályázatot olyan alapkutatások támogatására, amelyek a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális és egyéb problémák feltárására és megoldására keresnek válaszokat. Az első körben 10 nyertes kutatócsoport volt, ezúttal pedig 20 kutatócsoport kezdte meg a munkát 2022. április 1-jével.

Reguly István Zoltán elmondta, hogy két éve, még a koronavírus-járvány elején Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense kereste meg a PPKE-t azzal, hogy informatikai megközelítéssel vizsgálják meg a problémát. A kezdeményezésére összeállt egy járványmodellező csoport informatikusok, bioinformatikusok és biológusok részvételével.

Hirdetés

Egy ágens alapú szimulátort állítottunk össze, amiben virtuális emberek élnek egy virtuális városban. Ezt a várost Szegedről modelleztük. A különböző tudományos eredmények és a hivatalos járványügyi adatok alapján folyamatosan finomítjuk a szimulátort, hogy modellezhessük a járvány hullámait, és valamilyen szinten előre tudjuk jelezni

– foglalta össze.

Elmondása szerint a szimulátor – mint bármilyen modell – egyszerűsíti a valóságot, de már működik a gyakorlatban, meg lehet nézni vele, hogy hova futhat ki egy járvány. Már a 2021 elején terjedő alfa variáns megjelenése óta használható előrejelzéseket ad.

Nincs még egy ilyen részletes modell

A szakember ismertette, hogy mit takar a projektjükben az optimális és a precíziós járványkezelés. Az optimális járványkezelés azt jelenti, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk azzal kapcsolatban, amire van befolyásunk. Egy vírusnál ugyanis sok mindenre nincsen hatásunk, például arra, hogy az mennyire fertőző. Arról viszont dönthetünk, hogy milyen intézkedéseket alkalmazunk, például hordunk-e maszkot. Az optimális járványkezelés azt szolgálja, hogy az adott körülmények között a legjobb intézkedést vezessük be az emberek védelme és a gazdasági károk csökkentése érdekében. Ennek a két célnak az együttes elérése – a lakosság biztonsága és a károk enyhítése – nem egyszerű, ez már a döntéshozók feladata lesz. A szimuláció a tervek szerint ehhez nyújt majd praktikus segítséget.

A precíziós járványkezelés pedig arra utal, hogy a szimulált világban egészen pontosan ki tudják próbálni, hogy egyes intézkedéseknek milyen hatása lesz. Hozzátette, hogy ez egy statisztikai alapú becslés, és feltételezi, hogy elég jól ismerjük a járvány terjedését. Mégis ki lehet vele próbálni, hogy mi történik, ha kijárási tilalom van, vagy bezárjuk az összes vendéglőt, vagy bezárunk egy adott vendéglőt. Vagyis ez már egészen precízen megmutatja, hogy egy konkrét intézkedés milyen eredménnyel jár.

A kutatás újdonságát az adja, hogy eddig csak sokkal egyszerűbb, kisebb részletességű modelleken működött, vagy próbálták ki a vírus terjedését.

Maguk az intézkedések is nagyon elnagyoltak voltak ezekben a modellekben. Egy számot, a reprodukciós rátát tudták megnézni: hogyan csökkenhet, ha bármi történik. Ennek alapján azonban még nehéz intézkedést tervezni. Maximum azt lehet mondani, hogy maszkot kell viselni

– magyarázta.

Reguly István Zoltán úgy fogalmazott, hogy egy olyan matematikai eszköztárat akarnak építeni, ami pontos tervezést tesz lehetővé. Az intézkedéseknél azonban a gazdasági és társadalmi hatásokat is figyelembe kell venni, például hogy mivel jár, ha bezárnak egy intézményt. Itt szerinte még nehezebb a becslés, de a szimulátor ezt is megkönnyíti.

„Ha be van zárva az iskola, vagy gyerekek karanténba kerülnek, akkor a 12 évesnél fiatalabb gyerekekkel egy szülőnek otthon kell maradnia, és az a szülő nem biztos, hogy otthonról is el tudja végezni a munkáját. Vagyis ennek lesz gazdasági hatása is” – jelentette ki.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/07/koronavirus-jarvany-szimulacio-szeged-intezkedesek-hatasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Orosz kutatók estek neki a Leonardo-szabálynak

Leonardo sok egyéb mellett foglalkozott a fák szerkezetének vizsgálatával is, lefektette a dendokronológia (az évgyűrűk kormeghatározási …