2022. június 24., péntekMa Iván napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 380,00 Ft | CHF: 396,00 Ft
2022.06.24. Iván Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 380,00 Ft | CHF: 396,00 Ft

Új felfedezések a csontritkulás kutatásában

A csontritkulás gyógyszeres kezelése néha a combcsont szokatlan töréséhez vezethet. Miért fordulnak elő ezek a törések? Ezekre a kérdésekre összpontosít két újonnan publikált tanulmány, amelyekben a Linköping Egyetem (LiU) kutatói vettek részt.

A csontok folyamatosan újjáépülnek. A felnőtt csontváz csontjainak egytizede egy év alatt kicserélődik. Ez kétféle sejt között végzett munka eredménye: az oszteoklasztok a „csontfalók”, amelyek a csontvázhoz tapadnak, és lebontják a csontot, az oszteoblasztok új csontot építenek. Ugyanezek a sejtek lépnek működésbe, ha a szervezet egy törött csontot gyógyít, de ilyenkor elszigetelten működnek.

A combcsontok komoly terhelésnek vannak kitéve testsúlyunk miatt, és ez kismértékű károsodáshoz vezet. De a csontszövet egyedülállóan képes önmagát meggyógyítani

– mondja Jörg Schilcher, az Orvosbiológiai és Klinikai Tudományok Intézetének docense, a Linköping Egyetemi Kórház ortopédusa.

Hirdetés

Néha egyensúlyhiány léphet fel a két sejttípus között, és a csontok gyorsabban elhasználódnak, mint ahogy felépülnek. Egy idő után kialakul a csontritkulás, az oszteoporózis, amit biszfoszfonátokkal kezelnek, egy olyan gyógyszerrel, ami enyhíti az oszteoklasztok által okozott csontlebontást, és megelőzi a csonttörést.

Alig több mint tíz évvel ezelőtt a LiU kutatói kimutatták, hogy ritkán, de a biszfoszfonátok egy bizonyos atipikus, nem teljes csonttörést okozhatnak a combcsontban. A folyamat kisebb mikrorepedésekkel kezdődik, és ha az oszteoklasztok és oszteoblasztok nem tudják időben begyógyítani ezeket, szétterjedhetnek, összetapadhatnak és még nagyobb repedéseket okozhatnak. Ekkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/20/csontritkulas-oszteoporozis-magnezium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csodát tehetnek Európa egyik legnagyobb madarával, amely a kihalás szélén áll

Még idén azonban a fekete keselyűként is ismert madarak visszatérnek a Rodope-hegység fölé, amely Délkelet-Európán …