2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Szép számban költenek réti tücsökmadarak a Kis-Sárréten

Hazánkban három tücsökmadár faj él: a nádi, a berki és a réti. Ezek mindegyike előfordul a Kis-Sárréten is. Az itteni élőhelyek jellege miatt a nádi tücsökmadár gyakori, a berki ritka, egyre fogyatkozó.

A rejtett életmódú réti tücsökmadár csak kis állománnyal rendelkezik, de örvendetes módon növekedést mutat, az idén az átlagosnál több helyen bukkantunk rá.

Rejtett életmódja miatt keveset tudunk a fészkelési szokásairól. Évente egy, legfeljebb két alkalommal költ, a második költések júliusig elhúzódnak. A fészket a párok közösen építik a talajra, elrejtve a sűrű növényzet közé. A fészekalja 5-6 tojás, melyeken a szülők felváltva kotlanak. Revírt tartó faj, a hím egy kimagasló növényen énekelve jelzi a területét, megfigyelni szinte csak ilyenkor lehet, máskor rejtve mozog. Rovarokkal, pókokkal, apró puhatestűekkel táplálkozik.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.kmnp.hu)

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220704-reti-tucsokmadar.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …