2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Óriási ózonlyuk jelent meg a trópusok felett, több milliárdan lehetnek veszélyben

A klímakutatók modelljei, amelyek általában képesek előre jelezni az ilyen jelenségeket, nem tudták megjósolni a lyuk keletkezését, amely a felételezések szerint már az 1980-as évek óta létezhet, írja az IFL Science.

A trópusi ózonlyukat a megfigyelési adatok és a kozmikus sugárzás által vezérelt elektronreakciós modellek kombinálásával találták meg, és olyan fizikai mechanizmusokat észleltek a trópusok felett, amelyek az Antarktisz feletti ózonlyuk állapotát tükrözik.

Az 1970-es évek közepe óta a tudósok tisztában vannak azzal, hogy az ember által előállított ipari vegyi anyagok szerepet játszanak az ózonréteg pusztulásában. Ezért számos vegyi anyagot betiltottak, közéjük tartoztak a hírhedt klórozott és fluorozott szénhidrogének (ismertebb néven CFC-k) is. Sajnos úgy tűnik, hiába tűntek el ezek a kemikáliák, pusztító hatásuk ma is érvényesül.

A trópusok feletti lyuk nemcsak hatalmas méretében, hanem évszakos tartósságában is különbözik az Antarktisz feletti lyuktól. Az antarktiszi ózonlyuk szezonális ciklussal rendelkezik, szeptemberben és októberben veszíti a legtöbb O3-t, de ez később pótlódik, mielőtt a ciklus újra kezdődne.

Hirdetés

Ezzel szemben a trópusi ózonlyuk egész évben nyitott, ami azt jelenti, hogy az alatta élők folyamatosan nagyobb UV-sugárzásnak vannak kitéve.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220705-oriasi-ozonlyuk-jelent-meg-a-tropusok-felett-ez-mindenkire-hatassal-lesz.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …