2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Óriás tőrösdarázs bukkant fel a Csorvási löszgyepen

 

A zömök testfelépítésű óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyú rovarfaja. A nőstény példányok akár az 5 cm-t is elérhetik. Melegkedvelő, mediterrán elterjedésű fajról van szó, amely az éghajlatváltozással összefüggésben, hazánkban is egyre gyakoribb. Alapszíne fekete, s a potrohán négy nagy, sárga folt van.

Odabent egy gubót szőnek maguk köré, így telelnek át, majd tavasszal előbújnak. Az imágók, azaz a gubóból előbújó, kifejlett darazsak a dús virágzatú, bő nektárú növényeket keresik, azokon táplálkoznak. Fontos megjegyezni, hogy ily módon hasznos beporzó rovaroknak is bizonyulnak.

Igazgatóságunk munkatársai a Csorvási löszgyepen csupán egyetlen, magányos példányt figyeltek meg. Óriás tőrösdarazsak azonban a városi parkokban, nagyobb kertekben is előfordulhatnak. Sokan félnek tőlük, mert nagytermetűek, ráadásul fullánkjuk is van, de egyáltalán nem agresszívak, inkább „szelíd óriások”, teljesen ártalmatlanok.

Hirdetés

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.kmnp.hu)

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220704-orias-torosdarazs.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …