2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Monet és Degas majdnem vakon festett

Az impresszionista festők merész ecsetvonásai és feltűnő színei a világ legkiválóbb művészeti gyűjteményeinek legismertebb darabjai. De mi van akkor, ha a részletek hiánya és az elmosódott színek nem direkt stílusjegyek, hanem szembetegségek következményei?

A Stanford-jelentésben olvashatjuk, hogy Michael Marmor stanfordi szemész számítógépes szimulációkat készített, amelyek megmutatták, hogy a degeneratív szembetegségek hogyan változtatják meg a színérzékelést a látómezőben. Az Archives of Ophthamology című folyóiratban publikált kutatás következtetései szerint Claude Monet egy korszakában nem tudta megítélni, hogy mit lát, vagy mit fest, Edgar Degas pedig tőle teljesen idegen stílusban kezdett alkotni – szembetegségeik miatt. 

A szimulációs képeket Adobe Photoshop szoftverrel állította elő a professzor, az elmosódás és a szűrő beállításait Degas és Monet szembetegségeinek különböző stádiumaihoz igazította, szakértelme és történelmi kutatások alapján.

Monet szeme

Monet-nál 1912-ben diagnosztizáltak szürkehályogot, de már hét évvel korábban is panaszkodott, hogy

Hirdetés

a színek már nem ugyanolyan intenzitásúak… a vörösek sárosak lettek.

A szürkehályog 10 éven keresztül zavarta színlátását, de azt persze soha nem fogjuk megtudni, hogy Monet direkt mosta össze a színeket, vagy a betegsége okozta, hogy például a híres Vízililiomok című képén (1917–1920) semmilyen formát vagy körvonalat nem lehet felfedezni. Marmor állítja, hogy a szürkehályog nagy szerepet játszott az elmosódottságban, a művészettörténészek vitatkoznak vele.  A festő rettenetesen csalódott volt romló látása miatt, kénytelen volt megjegyezni, hol vannak a színek a palettáján, mert már alig látta őket. 

Claude Monet 1923-ban

Claude Monet 1923-ban

Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/06/10/degas-monet-szurkehalyog-makuladegeneracio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csodát tehetnek Európa egyik legnagyobb madarával, amely a kihalás szélén áll

Még idén azonban a fekete keselyűként is ismert madarak visszatérnek a Rodope-hegység fölé, amely Délkelet-Európán …