2022. május 6., péntekMa Ivett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft
2022.05.06. Ivett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft

Mi hullik fellövés közben a hordozórakétákról?

Ha úgy általában űrhajózásra vagy rakétákra asszociálunk, legtöbbször az Apollo-program rakétáiról készült közeli, lassú képsorok ugranak be, amelyeken az induló Saturn V-öt elengedik az indítóállás rögzítőkarjai, miközben fehér törmelék záporozik lefelé. Aki arra tippel, hogy amit látunk, az jég, annak igaza van.

Az Apollo-program rakétái 1970. április 11-én

Az Apollo-program rakétái 1970. április 11-én

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A Saturn rakéta hajtóanyaga kerozin, folyékony oxigén és hidrogén volt. Az oxigén és a hidrogén a bolygó felszínén megszokott hőmérsékleten gáz-halmazállapotúak, a folyékony halmazállapothoz nagyon le kell hűteni őket. Az oxigén esetében a hideg üzemanyagot egy acéllemez választja el a levegőtől, így annak felületére, akár egy hűvös söröskorsóra, lecsapódik a pára, amely vastagon rá is fagy. A rakétaindításkor elszabaduló energiák, a hang és a vibráció hatására pedig az összegyűlt jég lehullik.

Hirdetés

A folyékony hidrogén más eset, mivel az jóval hidegebb hőmérsékletet igényel, a tartály felületére nemcsak a pára, de a levegő nitrogénje és oxigénje is ráfagyna. Ha ez a jég leválna, az a hidrogén felforrásához és robbanáshoz vezethet. A rakétának ezt a részét ezért szigetelés védte. Ez kezdetben ráépített üveggyapot volt, később puliuretánt használtak, amit hab formájában egyszerűen ráfújtak. Mindkét esetben vízlepergető záróréteg vette körül a szigetelést, ha ez megsérült, a poliuretánba szívódó folyékony oxigén fizikai behatás nyomán kigyulladhatott, ami egy hidrogénnel teli tartály közelében enyhén robbanásveszélyes dolog.

Az indítóállásra hulló jég önmagában nem jelentett veszélyt, egészen az űrsiklóprogramig. Ekkor azonban már nem volt kívánatos, hogy indításkor a jég a hordozórakétára rögzített űrsikló hővédő burkolattal ellátott aljára zuhogjon. A hordozórakétát ezért tetőtől talpig poliuretán habbal burkolták. A kezdetben sárga, a napon narancssárgára öregedő szigetelőanyagot azóta is használják a Delta IV, az SLS, az Atlas V és a Vulcan Centaur rakétákon.

A poliuretán azonban nem minden esetben védte meg az űrsiklót, előfordult ugyanis, hogy szuperszonikus sebességnél a légellenállás nagyobb darabokban hámozta le a hordozórakétáról. Egy esetben ez majdnem végzetes volt. Később, a Columbia űrsikló esetében tragédiához is vezetett:  

a leváló […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/04/26/technika-raketa-urkutatas-jeg-poliuretan-kriogen-hipergolikus-saturn-ariane-long-march-delta-atlas-sls-centaur-minotaur/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Óránként több mint 80 ezer kilométerrel ment a tűzgömb, mozdulni sem mertek az emberek

A tudósok csütörtökön megerősítették, hogy hangos robbanás előzte meg a három déli államban észlelt tűzgolyót …