2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Kiderült, hogy a koronavírus a fertőzött sejtek felrobbanását okozhatja

Az új kutatás azt sugallja, hogy a piroptózis, a sejthalál egy fajtája, szerepet játszik a betegség fokozódásában egyes koronavírusos betegnél. 

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tudósai a Coviddal fertőzött emberek vérmintáit vizsgálták, és megállapították, hogy a monociták – a szervezetben az idegen behatolók ellen védő immunsejtek – mintegy 6 százalékánál a vírusfertőzést követően a gyulladással járó, piroptózisnak nevezett sejthalál egy típusa következett be – írja az Independent.

A makrofágok – az immunsejtek egy másik típusa, amely elnyeli és elpusztítja az idegen sejttörmeléket – kis hányada szintén begyulladt a Sars-CoV-2-fertőzést követően. A két sejttípusról úgy vélik, hogy a vírus aktiválta az úgynevezett inflammaszómákat – nagy molekulákat, amelyek gyulladásos válaszokat indítanak el, a sejtek halálához vezetve.

Hirdetés

A súlyos esetek háttere

A kutatások régóta azt sugallják, hogy a súlyos Covid-betegség hátterében a gyulladás áll, amely tüdő- és más szervi károsodáshoz vezet. Korábbi tanulmányok alapján a koronavírusban szenvedő emberek immunrendszere hatékonyan képes aktiválni a szervezetet azáltal, hogy fertőzésellenes fehérjéket, úgynevezett citokineket szabadít fel, amelyek aztán megtámadják az egészséges szöveteket. Ezeket a „citokináradatokat” súlyos betegségekkel hozták összefüggésbe.

A londoni Royal Free Hospital tudósai által a bostoni gyermekkórházzal közösen végzett új kutatás szerint a piroptózis is szerepet játszik a betegség súlyosbodásában.

A gyulladás és a sejthalál egyaránt fontos tényező a súlyos koronavírusos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/17/tudomanyos-felfedezes-koronavirus-sejthalal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A dohányzás növeli a depresszió és a skizofrénia előfordulásának esélyét

A Bristoli Egyetem tudósai által készített új jelentés szerint a dohányzás növeli a skizofrénia és …