2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

III. Richárd valóban úgy döntött, hogy gazember lesz?

Shakespeare III. Richárd című drámájának első színében e szavakkal jellemzi önmagát a torzszülött címszereplő:

Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, / Hogy eltöltsem e csevegő időt– / Úgy döntöttem, hogy gazember leszek / S utálom e kor hiú gyönyörét.

E mindössze huszonhat hónapig uralkodó király az angol középkor leghírhedtebb uralkodójává vált – annak ellenére, hogy több történész is megpróbálta tisztára mosni az emlékét. Michael Hicks angol történész Richárd legújabb életrajzában összegezte a kutatások eredményeit (Richard III. The Self-Made King. 2021, Yale)

III. Richárd

Hirdetés

III. Richárd

Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

Shakespeare VI. Henrik című királydrámájának egyik jelenete alapján Walter Scott, a 19. századi regényíró nevezte el „rózsák háborújának” azokat a harcokat, amelyeket a Plantagenet-dinasztia York és Lancaster ága vívott egymással 1455 és 1487 között. A majdani III. Richárd 1452-ben született, tizenegyedik gyermeke és legifjabb fia volt Richárdnak, York 3. hercegének. Anyja Cecily Neville volt, nagynénje annak a Richard Neville-nek, Warwick 16. earljének, aki a „rózsák háborújában” elnyerte a „Királycsináló” nevet. Richárd nyolcéves volt, amikor apját megölték a wakefieldi csatában. Németalföldre kellett menekülnie, csak családja towtoni győzelme (1461) után térhetett vissza.

A megbízható testvér

Bátyja IV. Edward néven király lett, öccsét Gloucester hercegévé, s 17 évesen katonai parancsnokká nevezte ki. Richárd hűséges testvérnek és tehetséges katonatisztnek bizonyult. Kitartott bátyja mellett, amikor újra Németalföldre kellett menekülniük (1470—71), majd vele harcolt a barneti és tewkesburyi ütközetekben (1471), melyekben végleg vereséget mértek ellenfelükre, VI. Henrikre. Semmi bizonyíték nincs rá, hogy részt vett volna VI. Henrik és fia, Westminsteri Edward walesi herceg meggyilkolásában, ahogy ezt Shakespeare bemutatta VI. Henrik című királydrámájában.

IV. Edward Észak kormányzójává, Észak-Wales főbírájává, Wales főkamarásává, majd Anglia főkamarásává, főadmirálisává valamint a Bath-rend és Térdszalagrend lovagjává nevezte ki öccsét. Északon igen népszerű volt, mert bátran harcolt a skótokkal, s elhódította tőlük Berwicket (1482). 1483-ban bátyja a Wales és Anglia közti határvidék urává nevezte ki. 1472-ben elvette feleségül Anne Neville-t, Warwick, a „Királycsináló” lányát, Westminsteri Edward herceg özvegyét. Természetesen nem Edward koporsója mellett kérte meg a kezét, ahogy Shakespeare III. Richárd című drámájában láthatjuk. A York-család meg akarta szerezni a barneti csatában megölt „Királycsináló” hatalmas vagyonát, s ezért annak egyik lányát Richárd vette el, a másikat ifjabbik bátyja, George, Clarence hercege. Ezt a Clarence-t pedig 

nem Richárd fojtatta malváziás hordóba,

ahogy Shakespeare bemutatta, hanem IV. Edward végeztette ki árulás miatt a Tower udvarán. Vagyis élete első harminc évében Richárd nem volt más, mint bátyja, a király megbízható, népszerű hadvezére és hivatalnoka. Torzszülött sem volt: ha valóban az ő csontvázát fedezték fel 2013-ban a leicesteri Greyfriars-templom egykori helyén (amelyben sokan kételkednek), akkor csak gerincferdülésben szenvedhetett, de karjai épek voltak.

III. Richárd és Anne Neville üvegfestménye a cardiffi kastélyban

III. Richárd és Anne Neville üvegfestménye a cardiffi kastélyban

Fotó: Wikipédia

A gyilkos nagybácsi

Amikor IV. Edward 1483-ban meghalt, mindenki természetesnek tekintette, hogy Richárd lesz a kormányzó lord protector címen és 12 éves unokaöccse, V. Edward gyámja. Csakhogy az özvegy királyné rokonsága, a Woodville-család minél hamarabb meg akarta koronáztatni a gyermek V. Edwardot, hogy lord protectorra ne legyen szükség. Richárdot Buckingham 2. hercege figyelmeztette, hogy ki akarják játszani. A lord protector erre megindult London felé, eltávolította a gyermek közeléből a Woodville-eket, helyettük maga kísérte el Londonba unokaöccsét, és a Towerben helyezte el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/11/04/angol-tortenelem-iii-richard-kiraly-elete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …