2022. május 16., hétfőMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft
2022.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft

Felismerjük, ha rákos a kutyánk?

A rák a kutyák (főleg az idősek) között is vezető haláloknak számít. A 10 éves, vagy még öregebb ebek fele rákban pusztul el, ami megtámadhatja a fehérvérsejteket, az ereket, a csontokat, a belső szerveket. A rutinvizsgálatok során gyakran nem is derül ki, hogy a tünetmentes kutya rákos. Ha mégis felmerül a daganat gyanúja, a sebészeti vizsgálatok invazívak, drágák és veszélyesek lehetnek.

Segít a DNS

Az állatorvosok statisztikái szerint a kutyák között leggyakrabban előforduló daganatok a melanoma, ami nyirokcsomó-megduzzadással jár és műteni szokták; csontrák; a röntgennel észlelhető tüdőrák; a mastocitoma, avagy hízósejtdaganat (a bőrrák egy fajtája); a limfóma, amit kemoterápiával szoktak kezelni. Jellemző még a nősténykutyáknál elforduló emlőrák és a súlyos hemangiosarcoma (vérerek daganata), ami nehezen és csak későn diagnosztizálható.

Mivel négylábú kedvenceinknél is nehéz észrevenni a daganatokat, a PetDx amerikai vállalat elhatározta, hogy kifejleszti a folyékony biopsziát (testnedvekkel mutatja ki a rákot) kutyák számára, amelyet OncoK9-nek neveztek el. A kutatók 2019-ben másfél év alatt 1100 kutyától vettek vért, majd a PetDx laboratóriuma megvizsgálta a mintákat egy házon belüli genomiális elemzéssel, amely mutációkat és a rák egyéb biomarkereit kereste a DNS-ben. 

Ezek a típusú vérszűrések biztonságosabbak és olcsóbbak, mint a műtétek, jól alkalmazhatók, különösen a lépben vagy a májban nehezen elérhető daganatok esetében. 

Hirdetés

A rák növelheti a cfDNS (cell-free, szabad, sejteken kívüli DNS)-szintet. Ezek a cfDNS-ek a szervezet saját sejtjeiből programozott sejthalállal kerülhetnek a plazmába, és különböző betegségek esetén emelkedik a számuk.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/11/kutya-rak-felismeres-biopszia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Orosz kutatók estek neki a Leonardo-szabálynak

Leonardo sok egyéb mellett foglalkozott a fák szerkezetének vizsgálatával is, lefektette a dendokronológia (az évgyűrűk kormeghatározási …