2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Elfújta a szél az algákat

Amikor a Balaton vízhőmérséklete 20 °C fölé emelkedett és erre a tó algái is reagáltak: megjelentek a nyári időszakra jelemző kékalgák és fecskemoszatok. A növényi tápelemekben gazdagabb tórészeken, így a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében az algák biomasszáját kifejező a-klorofill koncentráció elérte a 20 µg/L-es értéket, ami már a tónak szabad szemmel is érzékelhető zöldes elszíneződést okoz. A tó középső és keleti, tápelemekben szegényebb területein ennél jelentősen kisebb algabiomasszát (a-klorofill: 3-4 µg/L) mértek. 

Előrejelezhetjük, hogy a napjainkban legtömegesebb koranyári Dolichospermum flos-aque nevű “gubancos” fonalakat képező cianobaktérium hamarosan el fog tűnni a vízből, és átadja helyét a meleg nyár jellegzetes algafajainak, amelyek kis mennyiségben már meg is jelentek a tóban.

A nyári algák várható mennyiségét jelenlegi tudásunk alapján azonban nem tudjuk előre becsülni. A 2022. június 1-én indult “Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium” konzorciumi résztvevőjeként a “Tihanyi Intézet” kutatói (összefogva a többi résztvevő intézménnyel) egy négyéves kutatási project keretében minden bizonnyal fel fogják tárni a Balaton algásodása mögött meghúzódó és eddig még feltáratlan ok-okozati összefüggéseket, amelyek megalapozhatják egy előrejelző információs rendszer kidolgozását, illetve a hatékony védekezés módszertanát.

(Forrás: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet: https://www.blki.hu)

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220705-algasodas.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …