2022. május 16., hétfőMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft
2022.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft

Életmódváltás segíthet az időskori demencia ellen

A napi legalább félórás sportolás lényegesen, akár 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór megjelenését – derült ki egy korábbi kutatásból, melyben több mint 33 ezren vettek részt. Noha a kutatás eredménye egyértelmű, a szakértő szerint a magyarok továbbra sem számítanak kifejezetten sportos nemzetnek, bár a fiatalok körében az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a testmozgás. A középkorúak ugyanakkor továbbra sem szeretnek mozogni, ami meg is látszik az időskori demenciával küzdők arányán.

Nem vagyunk túl aktívak, de van remény

A magyarok sportszeretete szerintem korosztályfüggő: a fiatalok aktívabbak ebből a szempontból, míg a középkorúak jó része inkább a kanapésportok híve. Vagyis a televízióban követi a sportközvetítéseket ahelyett, hogy aktívan mozogna – mondta az Index megkeresésére Dürr Fruzsina. A jelenleg Izraelben élő egykori Maccabi-válogatott tornász, aki kiköltözése előtt fiatalok utánpótlásával foglalkozott, hozzátette: az általa vázolt helyzetkép rendkívül káros, hiszen a sport minden korosztály számára hasznos.

Csak a legalapvetőbb előnyöket alapul véve: rendszert teremt az egyének életében, de ad egyfajta kötődést és hovatartozást is az embernek. A kondíción kívül ráadásul a sport a lelket és a szellemet is edzi, hiszen egyrészt jól begyakorolt mozdulatokat ismételhetünk edzéskor, de folyamatosan új dolgokat is tanulhatunk az edzés során.

Hirdetés

Ez pedig egyértelműen segít a demenciával, súlyosabb esetben Alzheimer-kórral küzdő időseknek is, akik becslések szerint mintegy 250-300 ezren lehetnek Magyarországon. Ez ugyan egy szabad szemmel is igencsak jól látható arányt jelent, nem mindegy azonban, hogy állapotuk milyen mértékben befolyásolja a hétköznapjaikat. Egy Alzheimer-kórral küzdőket és családtagjaikat segítő internetes felület leírása szerint a betegek állapota a napi rendszerességgel folytatott testmozgás révén kordában tartható.

A fizikai aktivitáson keresztül ugyanis az alzheimeresek rengeteg felesleges energiája vezethető le,  nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatnak. Ezzel pedig kisebb lesz az esélye annak, hogy akaratlanul problémát okozzanak a családjaiknak, vagyis például egyedül elbóklásszanak otthonról. Az alzheimeres betegeknek továbbá azért is érdemes aktív életet élniük, mert a sport által inkább nappal lesznek aktívak, aminek köszönhetően az éjszakai alvásuk nyugodtabbá és pihentetőbbé válik. Emellett a testmozgással javulhat a betegek keringése is, ami segít elkerülni egyéb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/07/alzheimer-kor-demencia-mozgas-sport-eletmodvaltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Orosz kutatók estek neki a Leonardo-szabálynak

Leonardo sok egyéb mellett foglalkozott a fák szerkezetének vizsgálatával is, lefektette a dendokronológia (az évgyűrűk kormeghatározási …