2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Csodát tehetnek Európa egyik legnagyobb madarával, amely a kihalás szélén áll

Még idén azonban a fekete keselyűként is ismert madarak visszatérnek a Rodope-hegység fölé, amely Délkelet-Európán keresztül Bulgária déli határa mentén és Görögország északkeleti részén húzódik.

A visszatelepítés egy olyan újratelepítési projektnek köszönhető, amelynek keretében Spanyolországból már áttelepítettek 17 madarat, akiket most ideiglenesen egy nagy, erre a célra épített voliermadárhálóban tartanak, amíg szabadon nem engedik őket, és remélhetőleg segítik a faj újbóli meghonosítását a régióban. A keselyűk a hegyvidéki ökoszisztémán belül kulcsfajnak számítanak. Táplálkozásuk középpontjában az elhullott kis állatok állnak. Ez a madárfaj gyorsan eltávolítja és újrahasznosítja az elhullott állatok tetemét, ezzel segít megállítani az olyan betegségek terjedését, mint a lépfene és a veszettség.

A hatalmas madarak szárnyfesztávolsága meghaladhatja a három métert, súlyuk pedig a 14 kilogrammot. A Rodope-hegység ideális élőhelyet biztosítana a faj számára, amely korábban részben a vadászat miatt pusztult ki.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/06/22/europa-madar-kihalasveszely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Gyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások

Az olasz Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada vasárnapi gleccseromlásának – mely az eddigi ismeretek szerint …