2022. május 6., péntekMa Ivett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft
2022.05.06. Ivett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft

Bizarr koponyaállványt rejtett a Comalapa-barlang

A tzompantli egy fából készült állvány vagy palánk volt, amelyet háborús foglyok vagy áldozatok koponyáinak nyilvános bemutatására használtak. Lineárisan elrendezett függőleges oszlopok sorozataként állították fel őket, amelyeket vízszintes keresztgerendák kötöttek össze.
Ezeket a koponyákat általában átszúrták vagy oldalirányban befűzték a vízszintes karókra nagy mennyiségben felnyársalták.A helyszínt először 2012-ben fedezték fel, amikor a hatóságokat egy szörnyűnek vélt tetthelyre figyelmeztették. De kiderült, hogy történelmi leletről van szó. Az Országos Antropológiai és Történeti Intézettel (INAH) együttműködve eltávolították az emberi maradványokat, hogy igazságügyi szakértői vizsgálatot végezzenek.

Egy újabb tanulmány most megállapította, hogy a koponyák körülbelül 1000 évesek a korai posztklasszikus korszakból (időszámításunk szerint 900 és 1200) származnak, és eredetileg egy tzompantlira, tehát egy koponyaállványra helyezték őket.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220429-bizonyitek-egy-tzompantli-koponyatartora-a-comalapabarlangban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hasznos tanácsok inzulint használóknak

Az inzulin injekció beadása Sokaknál, amint inzulin terápiára állítják őket, az első gondolat az, hogy …