2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

Ahány ország, annyi fura nemzeti ünnep, érthetetlen, archaikus törvény és politikai szokás. A briteknél és az ausztráloknál például aranybuzogányt visznek körbe minden parlamenti ülésnap kezdetén, az Egyesült Államokban pedig néha extrém hosszú beszédekkel meg lehet akasztani a törvényhozás menetét.

Ezt filibusternek hívják, és már az ókori Rómában is előszeretettel használták.

A magyarul obstrukciónak nevezett eszköznek szigorú szabályai vannak, ami országról országra változik. A lényeg az, hogy amíg a szónok beszélni akar és tud, nem lehet félbeszakítani, és nem lehet elindítani például egy szavazást. A dolog ismerős lehet esetleg a Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation) című sorozatból, amiben a főszereplő, Leslie Knope volt, hogy a saját lakossági fórumát obstruálta felesleges fecsegéssel, amikor a közhangulat nem neki kedvezett.

Az USA eddigi leghosszabb filibusterét Strom Thurmond adta elő 1957 augusztus 28-án. A szenátus (az amerikai törvényhozás felsőháza) a Civil Rights Actről (polgárjogi törvény) szavazott volna, ami megerősítette volna a kisebbségek választójogát. A törvényt Eisenhower elnök javasolta, miután néhány, főleg déli államban különböző eszközökkel ellehetetlenítették, hogy sok afroamerikai szavazzon, és az oktatás is szegregált volt. 

1957-ben az Arkansas-i Little Rockban található gimnáziumba korábbi kitűnő bizonyítványaik alapján felvettek kilenc afroamerikai diákot. Ez a helyieknek nem tetszett, és a legsúlyosabb rasszisták nem is engedték be a fekete diákokat az iskolába, bántalmazták és megfenyegették őket. A helyzet odáig fajult, hogy Eisenhower odaküldte a 101-es ejtőernyős hadosztályt, hogy védjék meg az iskolába járó feketéket. Végül a kilencből csak egy fiatal maradt végig Little Rockban, a többiek átmentek más iskolába, mert nem bírták elviselni a folyamatos inzultusokat.

Ekkoriban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/23/tortenelem_usa_filibuster_strom_thurmond_polgarjogi_torveny_1957/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …