2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

A rákon és a fájdalomcsillapításban is segít a hipnózis

A hipnózis a fájdalom, a PTSD, a szorongás és sok egyéb állapot hatékony gyógyászati kezelési módszere, mégis sötét, színpadi bűvésztrükként égett be az emberek agyába. Ehhez persze a művészeti feldolgozások is hozzájárultak, gondoljunk csak a Mario és a varázslóra.

Amikor valaki hipnózisban van, úgy érzi, a karja magától mozog, a tükörben idegent lát, az ujjai összeragadnak – ha erre kap utasítást. Szemfényvesztésnek tűnik, pedig értékes terápiás eszköz krónikus fájdalom, stressz, PTSD vagy szorongás gyógyítására.

Hipnotizálást végző nő és páciense

Hipnotizálást végző nő és páciense

Hirdetés

Fotó: David McNew / Getty Images Hungary

A hipnózisra nagyon hasonlító gyakorlatok évszázadok óta léteznek a világ számos kultúrájában, ilyenek például a dél-afrikai gyógyító eljárások, a szibériai sámánok transzállapotai, az indián orvoslás.

Kis transztörténet

A hipnózis nyugati változata a 18. század végéről ered, amikor Franz Mesmer német orvos elkezdte népszerűsíteni a „természetes energiaátvitelen alapuló” elméletét. Eszerint tárgyak és élőlények között és az emberi test belsejében is animális magnetizmus, vagyis spirituális energiák, mágneses folyadékok áramlása történik.

A mágnesesség elmélete egy ideig nagy népszerűségnek örvendett, de sok vita és kétes gyógyítás után kiment a divatból. 1843-ban James Braid skót orvos kezdte el használni a hipnózis kifejezést Hüpnosz, az alvás görög istenének nevéből eredeztetve a kifejezést. Eleinte őt is magával ragadta a mágnesesség trendje, de idővel túl misztikusnak találta, úgyhogy kikísérletezte saját módszerét. Rájött, hogy a hipnózis alváshoz közeli állapota a tudat koncentráltságával és annak kifáradásával van kapcsolatban. Betegeit egy közeli tárgyra összpontosította, ami kifárasztotta a szemüket. Ő már érzéstelenítésre is használta a módszert.

Csalók és sarlatánok garázdálkodnak Európa-szerte

A hipnózisról szóló nyilvános vita az 1880-as években tetőfokára hágott, egyes országok törvényt is alkottak a gyakorlat szabályozására, mert rengeteg vásári mutatványos, kamuhipnotizőr járta az öreg kontinenst, és próbálta mindenféle gyanús vagy nevetséges dologra rávenni a nézőket (viselkedjenek csirkeként, merevedjenek meg). Ilyen volt az olasz Alberto Santini Sgaluppi, akit három éven keresztül a hipnózis orvosszakértőjeként tartottak számon, ekkor lepleződött le, hogy csaló. 1890-ig azonban arisztokraták magánpartijain vett részt hipnotizőrként, és még az orvostársadalom egy részét is sikerült megvezetnie. Egy szintén igen híressé váló transzmágus a magát Onofroffnak hívató, ismeretlen nációjú hipnotizőr és telepatikus volt, akinek előadására Oscar Wilde ellátogatott, Dalí pedig írt róla. Onofroff letarolta Spanyolországot, és noha nem volt orvos, ahogy állította, mégis nagy hatású, a doktorok között is népszerű show-kkal szórakoztatta a közönséget.

A hipnózis hatásai miatti aggodalom a századforduló közeledtével kulminált, amikor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/07/02/hipnozis-freud-oscar-wilde-dali-thomas-mann/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos …