2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

Ha a kutyája nem képes a játékai közül kiválasztani és odavinni a pirosat, akkor az nem azért van, mert nem elég okos, hanem mert egészen egyszerűen nem úgy látják a színeket mint az emberek. Sokáig tartotta magát az a közhiedelem, hogy fekete-fehérben látják a világot, de ez nem fedi a valóságot. A kutyák igenis látnak színeket, csak nem úgy, ahogyan a gazdáik. 

O5A9421

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Mitől függ, hogy milyen színeket látunk?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan látnak a kutyák, jó ha felelevenítjük, mitől is függ a színlátás. Az emberi szemben három színérzékelő receptorsejt van, ezek a csapok. Ezeket a különböző hullámhosszú fények máshogyan stimulálják, más az érzékenységi tartományuk is. Azaz a különböző színekre valamelyik csap kevésbé, a másikat viszont jobban reagál. Az agy ezekből alkotja meg a különböző színeket, a hullámhosszok alapján. A legtöbb színtévesztés abból ered, ha valamelyik csak nem működik rendesen, vagy nincs.

Miben különbözik ettől a kutyák látása?

Leginkább attól, hogy nekik csak két típusú színérzékelő receptorsejt van a szemükben. Ez azt jelenti, hogy látnak ugyan színeket, de nem olyan intenzitással, nem olyan gazdagon. A Kalifornia Egyetem kutatója, Jay Netz kísérletében  a kutyáknak három fényt villantottak fel egyszerre, ebből kettő ugyanolyan színű volt. Az volt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/13/tenyleg_fekete-feherben_latnak_a_kutyak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Magyarországon született az árja fizika vezéralakja

Magyarországon született az árja fizika vezéralakja

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Lénárd …