2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

A férfi pajzsmirigyzavara is okozhat meddőséget, vetélést

A férfi meddőségnek számos oka lehet – a hormonális zavaroktól az anatómiai problémákon át a genetikai hibákig. Bár a pajzsmirigy betegséget gyakran női problémának tekintik, a hypothyreosis-os (pajzsmirigy alulműködés) esetek mintegy egyharmada férfiaknál fordul elő. Ha nem kezelik, férfi meddőséghez, a nő vetéléséhez, koraszüléshez, a gyermeknél fellépő genetikai gondokhoz is vezethet a pajzsmirigyzavar generálta rossz spermakép miatt.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak alacsony pajzsmirigyhormon szintje rossz spermium minőséget, alacsony spermiumszámot, csökkent herefunkciót, merevedési zavarokat és a libidó csökkenését okozhatja.

Hogy pontosan milyen kezelésre van szükség, az attól függ, az érintett pajzsmirigye túl-vagy alulműködik. Legtöbbször elegendő a gyógyszeres kezelés, ám ha a túlműködést göb, strúma okozza, akkor az orális tablettás kezelés nem mindig elég, szükség lehet akár műtétre is, hogy csökkenjen a pajzsmirigy hormonok szintje. Ritkán, de előfordulhat, hogy a pajzsmirigy egészét el kell távolítani- természetesen pajzsmirigy nélkül is lehet élni és gyermeket nemzeni, ám tudni kell, ilyenkor a betegnek élete végéig pótolnia kell a hiányzó pajzsmirigy hormonokat.

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220513-pajzsmirigyzavar.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A dohányzás növeli a depresszió és a skizofrénia előfordulásának esélyét

A Bristoli Egyetem tudósai által készített új jelentés szerint a dohányzás növeli a skizofrénia és …