2022. május 6., péntekMa Ivett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft
2022.05.06. Ivett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 364,00 Ft

Újabb három gyerek halálát okozta rejtélyes májgyulladás a világon

Az indonéz egészségügyi minisztérium közleménye szerint három gyerek halt meg a múlt hónapban a fővárosban, Jakartában, miután olyan tünetek jelentkeztek náluk, amelyek megegyeztek az ismeretlen eredetű májgyulladás tüneteivel – írja a The Guardian.

Az elmúlt hetekben 11 országban közel 170 gyereknél azonosították a súlyos akut májbetegséget, amelynek ismeretlen eredete miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggodalmát fejezte ki, ugyanis váratlanul jelentősen megnövekedett a fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban, Írországban és Hollandiában. A rejtélyes betegség főként a tízévesnél fiatalabb gyerekeket érinti, akiknek nincsen alapbetegségük.

A betegség tünetei közé tartozik az émelygés, a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom. A Jakartában elhunyt 2, 8 és 11 éves gyerek besárgult, láza és görcsrohamai voltak, valamint elvesztette az eszméletét is – mondta Siti Nadia Tarmizi, az indonéz minisztérium szóvivője. A szakértők jelenleg akut májgyulladásra gyanakodnak, de még ki kell zárniuk, hogy a hepatitis A, B, C és D változata okozta náluk a fertőzést.

Hirdetés

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ pénteken publikált tanulmánya szerint Alabamában kilenc rejtélyes akut májgyulladásban érintett gyereknél mutatták ki, hogy az adenovírus 41-es típusával is megfertőződtek. Ez a kórokozó általában gyomor- és bélgyulladást okoz, de nem jellemző, hogy egyébként egészséges gyerekeknél akut májgyulladást váltana ki. A világon több mint 50 fajta adenovírus létezik, ezek főként megfázáshoz hasonló betegséget okoznak, és szoros személyes érintkezés, cseppfertőzés, valamint szennyezett felületekkel való érintkezés útján terjednek.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220503_majgyulladas_betegseg_indonezia#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!