2020. május 28., csütörtökMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ötmilliárd dolláros bírságot kapott a Facebook

Ötmilliárd dolláros bírságot kapott a Facebook

A hírre még emelkedett is a cég részvényeinek az árfolyama.

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post egybehangzó értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat tech-vállalatra kiszabott.

Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferenciánForrás: Facebook

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Sem az FTC, sem a Facebook nem kívánta kommentálni a büntetésről szóló információkat. Az igazságügyi minisztérium döntésének várható időpontja egyelőre nem világos.

Az FTC több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek.

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet.

A Facebooknak várhatóan trösztellenes vizsgálattal is szembe kell néznie. A The Wall Street Journal júniusban úgy értesült, hogy az igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indít a Google és az Apple ellen, míg az FTC a Facebook és az Amazon esetlegesen jogszerűtlen kereskedelmi versenygyakorlatát vizsgálja majd.

A lapértesülések hírére nem hogy csökkent volna, de néhány dollárral még nőtt is a Facebook részvényeinek az árfolyama. A befektetői konszenzus egyelőre az, hogy ugyan jelentős összegről van szó, de végső soron a Facebook érdemi következmény nélkül úszta meg a botrányt.

A közösségi hálózat tavaly 15,1 milliárd dollár bevételre tett szert, ami az előző évhez képest 26 százalék növekedést jelent.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20190713-facebook-5-milliard-dollar-birsag-ftc-cambridge-analytica.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Beszéddel lehetne fizetni az Asszisztensben

Biztonságosabbá tenné az okoshangszórós vásárlásokat a Google. Észak-Amerikában lassan már megszokottak a folyamatosan hallgatózó okoshangszórók …