2022. augusztus 10., szerdaMa Emőd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Emőd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Ősi települések nyomaira bukkantak az Amazonas vidékén, a kutatók elképesztő leletekről beszélnek

Az Amazonas-medence délnyugati sarkában beazonosított halmok valójában ősi települések felszíni nyomai – számolt be róla a Nature tudományos híroldal. A cikk szerint Amazóniáról a legtöbbek fejében ugyanaz a kép él: egy hatalmas dzsungel, ahol nincs senki és semmi. Ez azonban nem igaz, a kutatók szerint a mostani felfedezés is bizonyítja, hogy még az Amazonos vidékén is éltek és virágoztak a trópusi civilizációk.

A régészek a levegőből, helikopter segítségével térképezték fel a területet. A munkához a lézer alapú távérzékelést, azaz a LiDAR (Light Detection and Ranging) technológiát is felhasználták. Ezáltal 26 település formáját sikerült behatárolni, köztük 11 olyat is, amit a kutatók nem is kerestek. A régészek úgy fogalmaztak:

ha a LiDAR nincs, ezt a munkát 400 év alatt sem végzik el.

Hirdetés

A Nature szerint a kutatók sokáig úgy gondolták, hogy az európaiak XVI. századi érkezése előtt az amazóniai emberek kis törzsekben éltek, habár a későbbi felfedezők nem találták meg ezeket a helyeket. A régészek azzal érveltek, hogy az Amazonas tápanyagszegény talaja nem volt képes nagyüzemi mezőgazdaságot folytatni, ami így lehetetlenné tette, hogy a vidéken trópusi civilizációk jöjjenek létre. A 2000-es évekre azonban a szakértői vélemények kezdtek megváltozni. Utóbbi oka az volt, hogy a régészek több száz, nagyobb méretű halmot, vagyis amolyan építményeket találtak, amik lakhatásra is alkalmasak voltak.

A szakértők szerint a begyűjtött adatokból két városközpont rajzolódik ki, amik egyenként 100 hektárnyi területet foglaltak el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220527_amazonas_medence_lelet_regeszet_varos_telepules#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2022_5_27

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Microsoft szállítja majd a Netflixre a reklámokat

Az előfizetői számának mindenkit váratlanul ért csökkenése után pörögni kezdtek az események a Netflix háza …