2020. június 5., péntekMa Fatime napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 317,00 Ft
2020.06.05. Fatime Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 317,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kiadta a felhasználóit a filmkalóz app a jogvédőknek

Kiadta a felhasználóit a filmkalóz app a jogvédőknek

Várhatóan tömegesen perli majd Hollywood a warezolókat.

Már jó ideje vége van az internetes kalózkodás hőskorának, részben mivel minden eddiginél könnyebbé és olcsóbbá vált legálisan tartalmakhoz jutni, részben pedig mert a kalóz portálok és appok használata is nagyon rizikósabbá vált a warezolni kívánók számára.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Armend Nimani

A legújabb példa az utóbbira, hogy a filmek és sorozatok streamelésére létrehozott, Android és iOS rendszerekre készült CotoMovies app üzemeltetőjét megtalálta és sarokba szorította a Hellboy és a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása című film jogait védő ügyvédi iroda.

A TorrentFreak beszámolója alapján a CotoMovies üzemeltetője jogi nyomásra üzletet kötött a jogvédőkkel: ha leállítja az appot, nyilvánosan bocsánatot kér a jogsértésekért, továbbá átadja a felhasználókról a rendelkezésére álló adatokat, akkor ép bőrrel megússza az esetet. Jelen pillanatban nem világos, hogy az üzemeltetőnek kell-e bármennyi kártérítést fizetnie, ezt sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem tudta a forrás.

Az viszont biztos, hogy a felhasználói adatok segítségével az ügyvédi iroda a kalózok utána kíván menni.

Ez a taktika sokkal több bevétellel kecsegtet, mintha az app üzemeltetőjéből próbálnának feleslegesen millió dolláros kártérítéseket kihúzni a szellemi tulajdonok megsértéséért. Az ötlet az, hogy az IP-címek alapján megpróbálják felfedni a warezolók kilétét, majd leveleket küldenek nekik, hogy egy jogvédő szemmel kis összegű, bár az átlagember számára még így is óriási pénznek számító kártérítésért cserébe peren kívül rendezhetik az ügyet.

A címzettek java érdemi ellenállás nélkül fizetni fog, csak ne legyen „bírósági ügy” a kalózkodásból.

Jelen pillanatban rejtély, hogy a CotoMovies üzemeltetője milyen felhasználói adatokat tudott átadni a jogvédőknek, ezek mit árultak el róluk. Ha sikerül is az adatok alapján megtalálniuk a filmeket megnézett warezolók egy részét, akkor valószínűleg csak az egyesült államokbeli kalózoknak van félnivalójuk, anyagi és jogi okokból a hollywoodi jogvédők nem szoktak más országokban is eljárásokat indítgatni, hogy megpróbálják kideríteni az IP-címekhez tartozó előfizetők személyazonosságát.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20190913-cotomovies-ios-android-kalozkodas-warez.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Küszöbön az új Radeonok bemutatása

A konzolos helyett PC-s piacon debütál az RDNA2 architektúra. Szórakoztató adok-kapok van kilátásban idén a …