2022. augusztus 10., szerdaMa Emőd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Emőd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Hétévente egy erőteljes hullám söpör végig 3000 kilométerrel a Föld felszíne alatt

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma is aktívan vizsgálja a Föld mágneses mezejét. E tudományos munkák egyik legismertebbje a Swarm nevű misszió, mely három műholdat is működtet. A rendszer a mágneses mező erősségét és változásait is képes detektálni.

Bár a témával kapcsolatban már sok mindent értünk, vannak még homályos foltok. A munkát pedig az sem könnyíti, hogy nemrég egy újabb hullámtípust sikerült beazonosítaniuk a szakembereknek – számolt be róla a Space.com űrtudományi híroldal.

A lap szerint a mágneses hullámok ezen új típusa segíthet megmagyarázni a bolygó mágneses mezejének sokszor érthetetlen ingadozásait.

Hirdetés

A mágneses mezőt az úgynevezett dinamó-mechanizmus működteti: ennek lényege, hogy a Föld belsejében lévő olvadt vasból és nikkelből álló külső mag az áramlások révén mágneses teret gerjeszt. A kutatók elmúlt 20 évben pedig furcsa ingadozásokat tapasztaltak a mező erősségében, és ezeket a műholdas mérésekből is le lehetett leszűrni.

© ESA

A most bemutatott hullámtípus mintegy 3000 kilométerrel a Föld felszíne alatt detektálható, azon a részen, ahol a bolygó magja és köpenye találkozik. A kutatók úgy tartják, hogy a hullám évente 1500 kilométert halad nyugat felé, és kb. hétévente tesz meg egy kört a külső mag körül.

A szakértők eddig sem tartották kizártnak az ilyen hullámok létezését, de azt gondolták, hogy egy sokkal hosszabb időskálát követnek. A hullám detektálásához földi műszereket is felhasználtak, majd az itt kapott adatokat összevetették a műholdak által gyűjtött adatokkal.

A Föld mágneses mezeje éppúgy foglalkoztatja a kutatókat, mint a klímaváltozás, mivel ezen a területen is több mint aggasztó folyamatok játszódnak le: a mágneses tér folyamatosan veszít erejéből, de az anomália pontos oka egyelőre a témával foglalkozó kutatók előtt sem ismert.

Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje

Még a kutatók sem értik, miért veszít erejéből a földi mágneses tér, de az anomália szemmel látható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220527_fold_magneses_hullam_muhold_esa_swarm#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2022_5_27

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Microsoft szállítja majd a Netflixre a reklámokat

Az előfizetői számának mindenkit váratlanul ért csökkenése után pörögni kezdtek az események a Netflix háza …