2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Épített egy közel életnagyságú, mozgó, X-szárnyú vadászgépet, amivel Ukrajnát akarja segíteni

Lehet, hogy úgy néz ki, mintha egy messzi-messzi galaxisból származna, de ez a Csillagok háborújából előlépett X-szárnyú csillagvadász egy nagyon is földi garázsban született – írja a CNN. A replika Akaki Lekiachvili ötlete volt, aki orvosként dolgozik az amerikai járványügyi hivatal atlantai központjában. Körülbelül hat évig dolgozott a projekten szabadidejében. Most, hogy elkészült, azt mondja, eljött az ideje, hogy jóra használja az erejét, „hogy harcoljon a gonosz birodalma ellen, akárcsak a filmekben”. Lekiachvili számára ez azt jelenti, hogy pénzt gyűjt Ukrajnának.

Eredetileg azért fogott hozzá a vadászgép megépítésének, mert így akarta szórakoztató módon közelebb hozni a gyerekeihez a tudományt és a technológiát. Lekiachvili magát ezermesternek nevezi, akinek a szenvedélye az űr. „Gyerekkorom óta űrhajómérnök akartam lenni, de a szüleim rávettek, hogy inkább orvosira menjek” – mondja. A projektet a garázsában kezdte el és ott is folytatta egészen addig, míg az űrhajó nem nőtte ki a rendelkezésére álló helyet. Ezt a problémát Lekiachvili előbb azzal próbálta megoldani, hogy kibővítette kilenc méterrel a garázsát, ám egy idő után még ez is kevésnek bizonyult. Ekkor nem volt mit tenni, kénytelen volt építeni egy repülőgéphangárt a hátsókertjébe. Mint mondja, a felesége nem rajongott túlságosan az ötletért. Mindenféle tervrajz és építési útmutató hiányában a projekt rengeteg utánajárást és kutatást igényelt – számtalanszor meg kellett nézni a Star Warsnak azon jeleneteit, amiben előfordulnak az X-szárnyú gépek és a jelenetekről készült pillanatképeket is hosszasan kellett tanulmányozni hozzá.

Az 50 éves Lekiachvilit nem úgy találta meg a Csillagok háborúja mint a korosztályába tartozó többséget. Ő ugyanis Grúziában nőtt fel, amikor még az ország a Szovjetunió része volt. „Akkoriban nagyon szigorúan ellenőrizték, hogy milyen filmek jöhetnek be az országba, gondolom azért, hogy megakadályozzák a nyugati propaganda terjedését” – mondta. Csak a ’80-as évek végén, tizenévesen fedezte fel először a Csillagok háborúja univerzumát és rögtön megragadta – különösen a jó és a rossz közötti küzdelem témája vonzotta, mint mondja, „nagyon is rezonáltunk rá”.

Hat évnyi tervezés, barkácsolás, forrasztás, hegesztés és háztáji hangárépítés után Lekiachvili csillagvadásza végre készen állt arra, hogy kibontakoztassa szárnyait, szó szerint. Az X-szárnyú replika, amely az eredeti méretarányának körülbelül kétharmada, egy vezeték nélküli távirányítóval működik, amely a szárnyakat és a pilótafülke ablakát kezeli. A földön körülbelül 6,4 km/h sebességgel képes gurulni. Sugárhajtóművei kinyílnak és becsukódnak, valamint világítanak is. A pilótafülkében két kamera és egy olyan célzóberendezés található, mint amilyet Luke Skywalker használt a Halálcsillag elpusztításához. Még saját R2D2-vel is rendelkezik – egy felfújható droiddal, amely könnyen eltávolítható. Csak repülni és lőni nem tud. De rendelkezik hanggal ellátott lézergombokkal.

Az utolsó simításokat végül 2022 elején végezték el a vadászgépen, éppen akkor, amikor az orosz erők megkezdték Ukrajna lerohanását. Mivel Lekiachvilinek és lengyel származású feleségének is élnek rokonai az Ukrajnával szomszédos országokban, úgy érezték, hogy segíteniük kell. Ahelyett, hogy az új játékszert a hangárba zárva tartották volna, elkezdték megmutatni a világnak és rajta keresztül igyekeztek pénzt gyűjteni Ukrajna számára.

„Kigurítjuk az X-szárnyast, és az emberek sorban állnak. A gyerekek be akarnak ülni, gombokat nyomogatni, fényképeket készíteni és adományozni. Elég szép summát sikerült összegyűjtenünk” – mondja Lekiachvili.

Az X-szárnyas eddig a nyilvános bemutatók során az Amerikai Ukrán Kongresszus Bizottságának georgiai fiókja számára gyűjtött pénzt. Az adományok növelése érdekében Lekiachvili reméli, hogy a Csillagok háborújának rajongói bázisát is ki tudja használni. Twitter-fiókot indított az X-szárnyasnak, ami elmondása szerint felkeltette Mark Hamill (vagyis maga Luke Skywalker) figyelmét. Nemrégiben az Atlanta Braves (a helyi baseballcsapat) “Star Wars” estjén is kiállították.

Lekiachvili végső célja azonban az, hogy társuljon egy nonprofit szervezettel vagy valakivel, aki segít neki elárverezni az egyedi emléktárgyat, hogy a bevételt az Ukrajnában élők megsegítésére fordíthassa. „Meg tudom építeni az X-szárnyút, de a pénzszerzés nem az én szakterületem” – mondja. Becslése szerint a csillagvadász megépítése 50 000 és 100 000 dollár (kb. 18-36 millió forint) közötti összegbe került, de maga az élmény volt a legértékesebb számára. „Valószínűleg egy-két Jedi-kiképzési feladatot is elvégeztem eközben” – mondja. Yoda mester szavait szem előtt tartva: „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”, Lekiachvili minden újonnan tanult képességét a reménybe fekteti.

Akaki Lekiachvili egy gyereket segít ki a csillagvadászából
© Twitter

„Hiszem, hogy ha tovább megyünk előre, akkor ki fogunk találni egy megfelelő stratégiát, amellyel hatást érhetünk el” – mondja Lekiachvili az Ukrajnára irányuló adománygyűjtési erőfeszítéseiről. „Ez egy hatalmas, hatalmas tragédia. Rengeteg ember szenved, és ez egy igazán jó lehetőség arra, hogy segítsünk.”

Az orosz-ukrán háború eseményeit követő hírfolyamunkat alább találja:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220519_Xszarnyu_csillagvadasz_haboru_Ukrajna_Csillagok_haboruja_jotekonysag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Mindkét kezét levágták a 48 éves férfinak, majd más kezeit átműtötték rá

Steven Gallagher 13 évvel ezelőtt az arcán észlelt kiütések és jobb karjában tapasztalt fájdalom miatt …