2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Úgy lettem Guinness-rekorder, hogy semmire sem emlékszem belőle

Kezdjük az elején. Mikor és hogyan került kapcsolatba a repüléssel?

Nagyon fiatalon, már gyerekkoromban sokat utaztam. A családomnak költöznie kellett, előbb az Egyesült Királyságba, ahol születtem, majd Afrikába. Itt utasként már repültem különböző helyi légitársaságokkal, és rögtön megszerettem a repülést.

Miért szeretett bele a repülésbe? Sokan rettegnek tőle.

Nem igazán tudom megmondani, azt viszont igen, miért maradt ilyen tartós ez a szerelem. Az érzés, repülés közben megfeledkezhetek a világ dolgairól. Ilyenkor csak a repülésre koncentrálok, minden mást kikapcsolok az agyamban. Ahogy beindítom a motort, már csak egy helyre fókuszálok, kiürülnek a gondolataim, és ezt nagyon élvezem. Mindig boldog vagyok, amikor a gépben ülök.

Hirdetés

Feszült felszállás előtt? Szokott izgulni?

Persze, mindig! És az is akarok lenni, ez a feszültség tart életben. Egy olyan környezetben lenni, amibe nem beleszülettünk, mindig arra emlékeztet, hogy adjuk meg neki a kellő tiszteletet. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy mindent meg kell tenni a felkészülés során, hogy a repülés biztonságos legyen.

Amennyire tudom, más sportokat is kipróbált gyerekkorában. Baseballozott, utánpótlásban igazolt versenyző is volt. Miért hagyta abba?

Választanom kellett: a repülés vagy a baseball. Bolognában baseballoztam, sőt, utánpótlás-válogatott is voltam. Középiskolában már több figyelmet kellett szentelnem a tanulásnak, és a repülést sem akartam hanyagolni. Semmit sem szeretek félgőzzel csinálni, így a repülés mellett döntöttem.

Napjainkban követi még a baseballt? Vagy akár más sportágakat?

A baseballt nem igazán, a fiammal szeretek játszani, de a profikat már nem követem. A kedvenceim a Formula–1 és a MotoGP, ezt a két sorozatot rendszeresen nézem. Az F1 ugyanakkora szenvedélyem, mint a repülés, gyerekként arról álmodoztam, hogy pilóta vagy autóversenyző leszek. Azokat a sportolókat kedvelem, akiknek van történetük, például Kimi Räikkönent vagy Fernando Alonsót. A kedvencem Michael Schumacher. Úttörője volt a Formula–1-nek, új szintre emelte a sportágat, minden egyes centiméter számított neki.

A Netflix szeptemberben készített róla egy dokumentumfilmet, mindenképp nézze meg. Na de vissza a repüléshez. Repült már katonai- vagy utasszállítógéppel?

Igen, repültem már Alpha Jettel, ami egy kéthajtóműves kiképző repülőgép, valamint L–39 Albatroshoz is volt már szerencsém. Emellett légcsavaros gázturbinás géppel is repültem már, de sosem álltam légitársaságok alkalmazásában.

2021-09-04T140045Z 1 MTZSPDEH94WXL8RC RTRFIPP 4 AVIATION-TUNNEL-

Fotó: Mahmut Cinci / Red Bull / Reuters

2019-ben megnyerte a Challenger-kupát a Balatonnál. Milyen emlékeket őriz erről a versenyől, és úgy általában Magyarországról?

A kedvenc versenyem volt, nagyon élveztem. Az azt megelőző viadalokon szépen repültem, de valamit mindig elrontottam, képtelen voltam győzni. A Balatonon rendezett verseny előtt változtattam: nem kérdezgettem magamtól, hogy hol hibáztam. Mentáltrénerrel is elkezdtem együtt dolgozni, aki teljesen megváltoztatta a gondolkodásomat. Minden mást ugyanúgy csináltam, mint előtte, mégis egy teljesen más sportolóként érkeztem. Egy új Dario született.

Járt azóta Magyarországon?

Igen, részt vettem egy légiparádén, és találkoztam Besenyei Péterrel is. A koronavírus megnehezítette az utazást, így többször nem volt lehetőségem Magyarországra látogatni.

Ha már a koronavírust említette: hogyan hatott az ön életére a világjárvány?

A Red Bull Air Race-sorozat hiányában több időm maradt a fizikai és mentális felkészülésre. Mivel nem repülhettünk, a bakancslistás projektjeimre kezdtem fókuszálni. Ki akartam használni ezt az időszakot, és hasznosan eltölteni.

Beszéljünk a mutatványáról, ami bejárta a világsajtót, a Tunnel Pass (itt olvashatnak bővebben róla). Kinek az ötlete volt ez?

Az enyém, ki másé?!

Ilyeneken szokott gondolkodni szabadidejében?

Hogyne! Mindig is ilyen voltam. Már gyerekként is szerettem az innovatív, a kreatív dolgokat, ösztönösen jött. Szenvedélyemmé vált, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/11/02/dario-costa-murepulo-tunnel-pass-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az élsport veszélyei: nincs eredmény kockázat nélkül

Vajon mi történt volna, ha edzője, Andrea Fuentes nem veszi észre, hogy az úszónő lábai …