2020. június 2., keddMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Mintha egy rongybabát dobált volna az olimpiai döntőben

Mintha egy rongybabát dobált volna az olimpiai döntőben

Látvány, erő, dinamika, fortély – a birkózó Sike András mindent bemutatott a szöuli olimpia döntőjében 1988-ban. Az ő pályájában is voltak kisebb hullámvölgyek, de abban az évben nem volt ellenfele. Minden birkózó ilyen versenyről álmodik, ami neki összejött.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövid pályás gyorskorcsolya-váltóig.

„A bronzot elhozod” – ezzel a mondattal indította útnak Szöulba a Fradi birkózóedzője, Szőnyi János az 57 kilós Sike Andrást. Abban az évben a norvégiai Európa-bajnokságon már szerzett egy bronzérmet a 23 éves versenyző, de nem tartották az esélyesek között számon, mert abban a roppant erős csapatban már világbajnokok is voltak.

Sike Egerben született, harmadik gyerek volt a családban. A várostól 38 kilométerre egy kis faluban, Szentdomonkoson nőtt fel, és elsősorban futballozott, a Cruyff becenevet kapta, ami a hollandok melletti szimpátiáján kívül arról is árulkodik, hogy nem lehetett rossz barátságban a labdával. Miután 8 évesen Egerbe költöztek, a focinál alacsony termete miatt nem vették számításba.

A bátyjának megtetszett édesapjuk egyik birkózó barátjának a törött füle, ő is olyat akart.

A birkózóterembe ment, ás András is vele tartott. Egerben akkor nagy élet volt, és Ludnai József el is kezdte őket tanítani. Látszott Sikén a tehetség, nem sokkal később a Fradiba vezetett az útja, mert vidékről sokkal nehezebb volt karriert csinálni.

17 évesen, 1982-ben került a fővárosba, és hamarosan már a juniorok között Európa- valamint világbajnoki érmeket szerzett. Az egyik után Egerben ünnepelt, amikor kisebb verekedésbe keveredett. A sértett hazarohant, és amikor visszatért, Sikét tudta beazonosítani az asztaltársaságból, és egy otthonról hozott húsklopfolóval hátulról úgy leütötte, hogy a birkózó szilánkos koponyatörést szenvedett, műteni kellett. Azokban a napokban kétséges volt, hogy folytathatja-e a pályafutását.

A féléves kihagyás meg sem látszott rajta, amikor újra versenyezhetett, mert 1985-ben már magyar bajnok volt, és bekerült a felnőtt válogatott keretébe is. Az Európa-bajnokságról egy hatodik hellyel tért haza. 1987-ben jött egy kisebb rövidzárlat, amikor a bajnokságon csak hatodik lett, de ez olyan dacot váltott ki belőle, hogy a 88-as májusi Eb-n megszerezte első felnőtt érmét.

Nemzeti-Sport,-2016

Fotó: Nemzeti Sport, 2016 / Arcanum

A szeptemberi olimpián nem kapott rossz sorsolást, a japán Nakadomét 6-0-val intézte el. A kínai Jang Csang következett, akitől alaptalanul féltették, mert már 8-1-re vezetett, amikor megkontrázta ellenfelét, és két vállra fektette. A világbajnoki címvédő francia Patrice Mourier megsérült, ez a kezére játszott, a vb-ezüstérmes német Yildiz várt rá, akit az Eb-n nagy csatában 2:1-re vert meg. A szöuli meccsükön eldobta három pontért, de a folytatásban a német is csinált egy pontot. Amikor már kezdett fáradni ellenfele, megint levitte, 5-1-es vezetésénél pedig a bírók megelégelték az ellenfele passzivitását, és leléptették Yildizt. Sikére még várt egy rutinfeladat, az iraki Szala ellen villámgyorsan csinált 16 pontot, a technikai tus még inkább megnövelte az önbizalmát. Az egyik edző, Müller Ferdinánd nagyon találó jellemzést adott a döntő előtt.

Ha a lelke mélyén nem könyvelte el, hogy az olimpiai ezüstérem is nagy eredmény, akkor megnyerheti.”

A birkózónak nem volt könnyű éjszakája, mert alig tudott aludni, és a döntőre csak délután került sor, holott ő a csoportmeccseket már előző nap délelőtt befejezte. A lelkileg nem könnyű helyzetet jól kezelte.

Nem könyvelt el magában […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/05/23/sike_andras_birkozas_1988_aranyerem_szoul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Lipcse megint négyet vágott a Kölnnek, Gulácsi hatalmas gólpasszt adott

A Lipcse megint négyet vágott a Kölnnek, Gulácsi hatalmas gólpasszt adott

Timo Werner lövi a Leipzig harmadik gólját. Fotó: Pool / Getty Images Hungary A még …