2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Az élsport veszélyei: nincs eredmény kockázat nélkül

Vajon mi történt volna, ha edzője, Andrea Fuentes nem veszi észre, hogy az úszónő lábai a normálisnál sápadtabbak? Az árnyalat riadóztatta, ami után villámgyorsan reagált, és vízbe ugrott, hogy kimentse tanítványát.

Végül, ahogy Fuentes számos újságírónak elmondta, minden szerencsésre sikeredett.

Akik nem néznek műúszást, azok számára a legmegdöbbentőbb, hogy ami Alvarezzel Budapesten történt, az a sportággal járó kockázat.

Hirdetés

Fuentes immár másodszor mentette meg Alvarezt. Tavaly egy olimpiai selejtezőn ugrott a medencébe, hogy biztonságba helyezze a 25 éves versenyzőt – emlékeztetett a CNN.

Az AFP fotósa, Oli Scarff által készített rendkívüli képek világítanak rá arra, hogy a rendkívüli teljesítményeknek gyakran magas áruk van.

Oli Scarff’s heart-stopping photographs of Anita Alvarez losing consciousness as she took part in the World Aquatic Championships moved millions around the world.
This is the story behind the photographs and the @AFP technology that made them possible
* https://t.co/zlAOGs4p1K pic.twitter.com/rjVHzL1PkY

— AFP News Agency (@AFP) June 26, 2022

„Verseny közben mindig féltem”

Az edző felidézte, hogy az úszók rendszeresen hosszabb ideig visszatartják a levegőt. Ezzel javítják a tüdőkapacitásukat. Fuentes szerint ezek a gyakorlatok nem ellentétesek az orvosi tanácsokkal.

Egy spanyol műúszó, Gemma Mengual, háromszoros olimpikon korábban leírta, hogy bizsergő érzést érzett az arcában, majdnem elájult a medencében, végül a következményektől tartva abbahagyott egy gyakorlatot.

Ez egy nagyon igényes sport. Mindig a határokat feszegettem, és verseny közben mindig félve ugrottam a medencébe

– nyilatkozta egy spanyol portálnak.

Lényegében erről szól az élsport. A fizikai és mentális kitartás, a végső korlátok elérése minden sportág mércéje.

A szinkronúszás lazának tűnhet, elvégre a sportolók csak egyensúlyoznak, mosolyognak, és elbűvölik a tömeget.

Így tesznek – látszólag – a kiemelkedő sportolók. De ez nem jelenti azt, hogy nem szenvednek a megmérettetés előtt, közben vagy utána.

A vízben azonban veszélyek leselkednek rájuk. Az ütések és rúgások mindennaposak a szinkronúszásban, ahol egymástól kis távolságra, gyakran négy percig tartó, egyforma teljesítményt kell nyújtaniuk. A fejjel lefelé végzett mutatvány és a hosszú ideig tartó légzésvisszatartás szédülést és homályos látást okozhat.

„Egész életemben sportoló voltam, húsz évig a medencében… néha vannak olyan árak, amiket vállalni kell” – mondta Fuentes, aki szerint épp ez a szépség része: átlépni a határokat és abból fejlődni.

Ára van

Az élsportban nincs győzelem áldozatok nélkül. Az élsportolók a szakmájuk legjobbjai, legalábbis abban az ágban, amit űznek.

Ehhez kell tehetség, céltudatosság, de mindenekelőtt az a képesség, hogy ha kell, a végletekig feszítsék a húrt. Meg lemondás. És ez nehéz.

Az élsportolók kihagyják a bulikat, elmulasztják az éjszakai szórakozást, tönkreteszik a családi nyaralásokat – mindezt azért, amit a brit kerékpársport az elmúlt évtized aranykorában „marginális nyereségnek” nevezne.

Amikor a siker és a kudarc közötti különbség a másodperc vagy egy centiméter töredéke, minden apró részlet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/07/04/az-elsport-veszelyei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A magyar válogatott a második helyen zárta a kanadai világbajnokságot

Jól rajtoltak a mieink, a szombati nap két magyar aranyérmet  (a Kiss Blanka, Lucz Anna …