2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Amerikában épp most legitimálják a sporton belüli szexuális erőszakot

Bettmanről mindenki tudja, hogy a legkevésbé sem játékospárti. Tipikusan olyan vezető, akinek a pupillája helyén dollárjeleket találhat az, aki a szemébe néz. Nem először adja tanúbizonyságát annak, hogy emberségből, empátiából vagy etikából vajmi kevés szorult belé, és számára csak az fontos, hogy felhatalmazói, azaz a klubok tulajdonosai elégedetten számolgathassák vagyonukat.

  • Egy edző leniggerezi saját játékosát? Nem baj, majd elfelejtődik.
  • Molesztálnak, megerőszakolnak egy másikat? Tegyünk látszatintézkedéseket, aztán csillapodik a népharag.
  • Egy csapat megpróbál túljárni a liga eszén? Na, jöhet a vasszigor.

A múlt héten talán minden eddiginél nagyobb, az NHL-hez köthető botrány látott napvilágot, amikor egy független ügyvédi iroda nyilvánosságra hozott egy 107 oldalas jelentést, amelyben leírja, hogy a Chicago Blackhawks korábbi játékosát, Kyle Beach-et (a riportban még névtelenül szerepelt, ő maga néhány nappal később állt ki a nyilvánosság elé) az együttes akkori videoelemzője, Bradley Aldrich 2010 májusának elején erőszakkal orális szexre kényszerítette, valamint többször is zaklatta.

Az ügybe belebuktak néhányan, de messze nem elegen, főleg azon információk alapján, amelyek azóta is szivárognak kifelé. A tett és az eset már önmagában mocskos, az azóta tett intézkedések pedig szintén undorítók. Itt már nem arról van szó, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma. Mert olyan szerecsenmosdatást láthatunk, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska.

Az ügyet a kanadai TSN újságírója, Rick Westhead próbálta meg a lehető legalaposabban felgöngyölíteni, Bettman pedig a minap őt is megpróbálta elhallgattatni.

Hirdetés

Nézzük, mi történt azóta, hogy kirobbant a botrány. A Chicago általános igazgatója, Stan Bowman, valamint jobbkeze, Al MacIsaac lemondott. Még mielőtt tapsolnánk a gesztusnak: a klub tulajdonosai, a Wirtz család egyébként is kirúgta volna őket, amúgy pedig 11 év telt el az eset óta. Bowman egyébként ezzel az amerikai válogatott élén betöltött pozícióját is bukta.

Kiderült ugyanis, hogy a klubvezetés 2010. május 23-án összeült, miután tudomást szereztek a dologról. Bowmanen és MacIsaac-en kívül jelen volt még John McDonough elnök, Jay Blunk alelnök, Kevin Cheveldayoff általánosigazgató-helyettes, Joel Quenneville vezetőedző és Jim Gary mentáltréner.

Kezdjük utóbbival, aki a szakmájának alapértékeit totálisan szembeköpve arról győzködte korábban a sértettet, hogy ő a hibás.

McDonough és Quenneville arra jutottak a megbeszélésen, hogy nem cselekedhetnek azonnal, mivel a Blackhawks éppen a Stanley-kupa döntőjére készült, és nem akarták megzavarni a játékosokat. Már ez felvet súlyos etikai kérdéseket.

Aztán június 9-én a Blackhawks 49 év szünet után újra bajnok lett, majd jött másnap a bajnoki parádé (amelyen Aldrich egy 22 éves gyakornokot is zaklatott). Azaz az erőszak óta eltelt egy hónap, Beach és Aldrich ez idő alatt rengetegszer találkoztak. Végül McDonough ultimátumot adott Aldrichnak, hogy vagy lemond, vagy vizsgálatot indítanak. 

Stan Bowman (hátul) és Joel Quenneville (elöl)

Stan Bowman (hátul) és Joel Quenneville (elöl)

Fotó: Jonathan Daniel / Getty Images Hungary

A videoelemző előbbit választotta, de egyáltalán nem járt rosszul: zsíros bónuszban részesült, egy napot eltölthetett a Stanley-kupával, amelybe ráadásul a nevét is belevésték (a Blackhawks néhány nappal ezelőtt hivatalosan is megkérte a ligát, hogy távolítsa el), plusz kapott egy pozitív hangvételű ajánlólevelet is, valamint részt vehetett az októberi ünnepélyes bajnokavatáson is.

McDonough, Gary, Aldrich és Blunk már nem vonhatók felelősségre, ugyanis egyikük sem tartozik az NHL kötelékébe. Quenneville még egy meccsen állhatott a múlt héten a Florida Panthers kispadja mögött, majd találkozott Bettmannel és lemondott. A komisszár később azt mondta, szerette volna megadni minden idők második legsikeresebb edzőjének a lehetőséget, hogy elmondja saját szavaival, mi történt, ezért nem távolította el egyből a pozíciójából. 

Már ezzel is komoly felháborodást okozott, hiszen Aldrich anno Quenneville beosztottja volt, ráadásul a tréner volt az, aki első körben szeretett volna szemet hunyni a történtek felett.

Bettman megpróbálta őt is bevédeni, nem sikerült.

Majd Cheveldayoffhoz utazott Winnipegbe, hiszen ő azóta már ott, a Jetsnél tölti be az általános igazgatói posztot. Mindenki megdöbbenésére nem történt aztán semmilyen elmarasztalás, Cheveldayoff a helyén maradhatott, büntetést sem kapott. Az indok: mivel Cheveldayoff volt a legkisebb hal azon az ominózus meetingen és ígéretet kapott az ügy kezelésére, majd egy hónappal később Aldrich el lett távolítva, ezért ő nem vonható felelősségre, mert abban a tudatban lépett ki akkor az irodából, hogy a felettesei kézben tartják a dolgokat.

Ez sem éppen elfogadható magyarázat, mivel egyrészt egy hónapig ő is látta, hogy Aldrich és Beach együtt dolgoznak, együtt utaznak a repülőn, egy szállodában szállnak meg, másrészt azóta eltelt 11 év. Nonszensz a felmentés és a tisztára mosás.

Ráadásul amikor megkérdezték a Jets edzőjét, Paul Maurice-t, mi a véleménye az ügyről, hogy Cheveldayoff körül izzik a levegő, a trénernek is sikerült megragadnia a lényeget:

Nem zavarja a csapatot.

A Blackhawks kétmillió dolláros büntetést kapott, aminek a felét olyan helyi szervezeteknek kell adnia, amelyek szexuális áldozatoknak biztosítanak mentális segítségnyújtást. Csak a kontextus kedvéért: a klub értéke 1,1 milliárd dollár, és a koronavírus által megcsonkított 2019–2020-as szezonban is 178 millió volt a bevétele. Az azt megelőző kettőben egyaránt meghaladta a 200 milliót. Ennek tükrében nevetséges penzum.

Ráadásul még csak draftjogokat sem vettek el tőlük.

Hasonlítsuk ezt össze azzal az esettel, amikor a New Jersey Devils 2010-ben 17 éves, 102 millió dolláros szerződést akart adni Ilja Kovalcsuknak. Akkortájt záporoztak az ilyen és ehhez hasonló albatroszok, nem ritkította párját, de talán egy hangyányival szemtelenebb volt, mint a többi. (Lou Lamoriello általános igazgató úgy próbálta alacsonyan tartani a játékos átlagbérét, hogy beférjen a fizetési sapka alá, hogy 17 évre elnyújtotta a megállapodást, eleinte 10, később pedig csak egymilliós évi gázsival). Az NHL csak 2013-ban szabályozta a maximum időtartamot, viszont a Devils így is komoly büntetést kapott: három millió dollár, valamint egy első és harmadik körös draftjog elvétele.

Tehát: egy szexuális bűncselekmény 11 évig való eltitkolása kétmilliót, néhány kiskapu megtalálása viszont hármat + két elvett draftjogot ér.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/jegkorong/2021/11/03/nhl-szexualis-eroszak-chicago-blackhawks-gary-bettman-kyle-beach-john-quenneville-brad-aldrich/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Barcelona tovább emelte ajánlatát Robert Lewandowskiért

A Bild szerdán arról írt, hogy a katalán klub legújabb ajánlata 40+5 millió eurós a …