2019. december 11., szerdaMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A jövő olimpikonjai ugrottak, másztak, repültek

Hirdetés

A jövő olimpikonjai ugrottak, másztak, repültek

Tavaly nyáron egészen Kanadáig mentünk, hogy megnézzük a világ legnagyobb extrémsportos eseményét, és nem is kellett csalódnunk: a FISE Edmontonban minden megvolt, ami vonzóvá teheti az utcai extrém sportokat minden ember számára. A sorozat 2017-ben már járt Magyarországon is, és a tavalyi versenynaptárban is szerepelt, de végül nem jutott el ide, így a hazai közönség lemaradt az utcai sportok legjobbjairól.

A FISE idén sem tért vissza, de így is volt minek örülni: idén márciusban kiderült, hogy szeptemberben Los Angeles helyett mégis Budapest rendezheti meg elsőként a World Urban Games-t (WUG). A hétvégén olyan olimpiai sportok legjobbjait lehetett látni, mint a freestyle BMX, vagy a 3×3-as kosárlabda, és a 2024-ben bemutatkozó breaktánc is jelen volt az eseményen. Legalább ennyire fontos volt ugyanakkor az is, hogy rengeteg helyi programmal és bemutatóval hozzák közelebb az emberekhez az utcai sportok kultúráját.

Változnak az idők

A World Urban Games ötlete a svájci székhelyű Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének (GAISF) korábbi elnökétől, a tavaly ősszel tragikus hirtelenséggel elhunyt Patrick Baumanntól származik. Baumann a FIBA főtitkáraként rengeteget tett azért, hogy a 3×3-as kosárlabda az olimpiai program része legyen, a WUG pedig szintén olyan projekt volt, ami közel állt a szívéhez.

Hirdetés

A World Urban Games kétségtelenül mérföldkő lesz az újgenerációs sportok fellendítésében, és egyben remek lehetőség a potenciális rendezőknek arra, hogy újszerű, szórakoztató és könnyen befogadható eseményt rendezzenek a városuk szívében.

– fogalmazott Baumann tavaly áprilisban, és azt is megjegyezte, hogy a WUG úgy lett kitalálva, hogy megmutassa, a sport világa az emberek életstílusával együtt fejlődik.

A szakember biztos volt benne, hogy az eredeményes pályázatot benyújtó város neve örökre összeforr majd egy fiatalos, és tényleg 21. századi eseménnyel, így nem is volt nagy meglepetés, hogy első körben 50 város jelentkezett a rendezési jogokért. Az utolsó négybe Budapest mellett Barcelona, Los Angeles és Tokió kerültek be, a GAISF pedig tavaly ősszel Los Angeles-nek ítélte az első két esemény rendezési jogait.

Az ezt követő hónapokban ugyanakkor a jogtulajdonos több kérdésben sem tudott megegyezni az amerikai várossal, így márciusban a jogok Budapesthez kerültek, a magyar szervezőknek pedig hat hónapjuk maradt arra, hogy összehozzák az első World Urban Games-t.

Az, és még egy kicsi

Első ránézésre számomra elég kézenfekvő volt a párhuzam a FISE éves versenysorozata, és a WUG között, ez az érzés pedig a helyszínen csak még tovább erősödött, hiszen

  • mindkét esemény az utcai extrémsportokról szól,
  • a sportértéken túl mindkét esetben van egy elég erős fesztiváljelleg,
  • az események ingyen látogathatóak, és abszolút gyerekkompatibilisek,
  • és itt is, ott is mindig van mit nézni, mert legtöbbször párhuzamosan zajlanak a versenyek.

A helyszínt tekintve is sok volt a hasonlóság, itt azonban egyértelműen óriási előny volt az, hogy a budapesti WUG-nak a Régi Nagyvásártelep adott otthont. A telegraffitizett, kitört ablakú gyárépületnél hangulatosabb helyszínt nehezen lehetett volna találni egy utcai sportokra fókuszáló eseménynek, de Molnár Viktor, a szervezőbizottság tagja azt azért elmondta, hogy emberfeletti munka volt hat hónap alatt kipofozni az épületet és a környékét.<a href="//galeria.index.hu/sport/2019/09/16/world_urban_games_2019/" class="image-link" target="galesz29529541" data-contentid="4671463" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/extremsport/2019/09/16/world-urban-games-bmx-parkour-3×3-as-kosarlabda-breaktanc-frizbi-laser-run-verseny-budapest-olimpia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Görög Szörny 50 pontot szórt, Embiid pont nélkül zárt

Giannis Antetokounmpo 50 pontjának is köszönhetően sorozatban nyolcadik mérkőzését nyerte a Milwaukee Bucks az észak-amerikai …