2020. június 1., hétfőMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A fű arra való, hogy a tehenek megegyék, nem teniszezésre!

A fű arra való, hogy a tehenek megegyék, nem teniszezésre!

Dél-London Wimbledon nevű városrésze mára egyet jelent a tenisszel, a wimbledoni tenisztorna pedig egyet jelent a fűvel, mivel ez az egyetlen Grand Slam-torna, amit ezen a borításon játszanak. A fű a leggyorsabb borítás, ezen pattannak fel leggyorsabban a labdák, ez a jól és erősen szerváló játékosok terepe. Talán nincs még egy olyan sportesemény a világon, ahol a hagyományoknak ekkora jelentőségük volna. A 42 holdas területen minden pályának megvan a maga történelme, mindegyikhez kötődik egy emlékezetes vagy klasszikus mérkőzés. A Grand Slam-tornák közül egyedül itt van olyan szigorú dresszkód, hogy a teniszezők csak teljesen fehér felszerelésben léphetnek pályára.

Minden egy törött gyephengerrel kezdődött

A világ legrégebbi tenisztornáját először 1877-ben, mintegy mellékesen rendezte csak meg az All England Croquet Club. Mint a nevükből is kiderül, kezdetben leginkább csak krokettal foglalkoztak. A krokett egy francia eredetű játék, ami hamar népszerű lett a Brit Birodalomban.  Füves területen játsszák, a lényege, hogy egy kis fagolyót minél kevesebb ütéssel juttassanak át a pályán elhelyezett kis kapukon.

Az első wimbledoni bajnokság megszervezéséhez egy törött gyephengerre volt szükség. John H. Walsh, a klub titkára javasolta, hogy rendezzenek egy tenisztornát, amiből reményei szerint annyi bevételre tehetnek szert, hogy be tudnak szerezni egy új, póniló vontatta gyephengert, amivel karban tudják tartani a krokettpályáikat. Az első tornát csak férfiak számára írták ki, a győztes pedig Spencer Gore lett. Az all round sportember a tenisz mellett krikettezett és futballozott is, viszont a tenisztől egyáltalán nem volt elragadtatva.

1963-as bajnokság előtt gyephengerrel mennek végig a Wimbledon All England Lawn Tennis and Croquet Club pályáján június 14-én

1963-as bajnokság előtt gyephengerrel mennek végig a Wimbledon All England Lawn Tennis and Croquet Club pályáján június 14-én

Fotó: Reg Speller / Getty Images Hungary

Azt hiszem, a füves pályán játszott tenisz soha nem fog bekerülni az olyan nagyszerű játékok közé, mint a krikett. Kétséges, hogy bárki komoly figyelmet fordítson a teniszre, a játék monotonitása, más sportokkal összevetve, valószínűleg ideje korán elriasztja azokat, akik később kitűnhetnének benne

– vélekedett Wimbledon első bajnoka, aki ennél nagyobbat aligha tévedhetett volna. A tenisz olyan népszerű lett, hogy hamar Wimbledon első számú sportjává vált, ami a klub nevében is tetten érhető volt, a Croquet szót Lawn Tennisre cserélték, később azonban a hagyományok ápolása miatt mindkét sportág visszakerült a klub nevébe, így ma All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) a klub hivatalos elnevezése. A wimbledoni sportkomplexum területén a mai napig van krokettpálya is.

Az egészséges pázsit aranyszabálya

Wimbledonban jelenleg 18 verseny- és 20 edzőpálya van, amelyek tökéletes állapotáért Neil Stubley, a klub főkertésze felel. 1995 óta dolgozik az AELTC-nél, kezdetben pályamester gyakornok volt, majd 2002-ben vezető pályamester lett. 2012-ben Eddie Seaward, aki addig 22 éven át volt a kertészeti és pályakarbantartói részleg vezetője Wimbledonban, a londoni olimpia után nyugdíjba vonult. Az utódja az egykori jobbkeze, Stubley lett, ő a nyolcadik ember, aki 1877 óta betöltheti ezt a felelősségteljes pozíciót.

Wimbledonban 15 állandó pályamunkás dolgozik Stubley irányítása alatt, de a bajnokság két hetére a számuk 28-ra nő. A pályák karbantartása mellett az ő feladatuk a torna idejére odatelepített ötvenezer növény gondozása is. Alighogy véget ér a wimbledoni tenisztorna, máris elkezdődik a felkészülés a jövő évire. A centerpályától a 18. pályáig mindegyiknek tökéletes állapotba kell kerülnie, a talajnak mindenhol azonos keménységűnek kell lennie, hogy a labdák minden meccsen ugyanúgy pattanjanak.

Neil Stubley, wimbledoni klub főkertésze

Neil Stubley, wimbledoni klub főkertésze

Fotó: Andrew Cowie / AFP

Az igazi sólyomszem

Rufus, a Harris-ölyv 15 éve fontos tagja Wimbledon családjának, az ő feladata az, hogy távol tartsa a kéretlen galambokat a pályák közeléből. Rufust 2012. június 28-án, éppen a teniszbajnokság ideje alatt, valakik ellopták a gazdája autójából. Az eset megrázta Nagy Britanniát, és Rufus egyből a világ legkeresettebb madara lett. Három nappal később valaki visszavitte őt Wimbledonba, de az elkövető személye és szándéka a ma napig nem derült még ki. Rufus igen népszerű a teniszrajongók körében, amit jól mutat, hogy még saját Twitter- és Facebook-oldala is van

Nincs titka a tökéletes gyepnek. A legkorszerűbb eszközöket és gépeket használjuk, de a hétköznapi szerszámokkal, ásó, villa, gereblye és fűnyíró, is tökéletes munkát lehet végezni, ha betartjuk az egészséges pázsit aranyszabályait: megfelelő hidratáció, tápanyag, fény és levegő. Rendszeres öntözés, egy kevés műtrágya, kerüljük a túlzottan árnyékos helyeket, és a fűmagok túlzsúfolását

– mondja Stubley, majd hozzáteszi, hogy emellett még fontos a heti legalább egyszeri fűnyírás, valamint azonnal el kell távolítani a megjelenő gyomnövényeket is a fűszálak közül. Ha minél gyakrabban, minél több időt és energiát fordítunk ezekre a feladatokra, akkor a végeredmény is annál jobb lesz. A teniszpályák látványos mintázata annak köszönhető, hogy az oda-vissza haladó fűnyíró a fűszálakat soronként az egyik, majd másik irányba hajtja, ez hozza létre a sötét és világos csíkokat a gyepszőnyegen.

A gyep egy élő és lélegző felszín, tartsuk őket egészségesen, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/tenisz/2019/07/13/wimbledon_gyep_grand_slam_aeltc_stri_neil_stubley/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Immunerősítés – Ballai Attila publicisztikája

  Több mint kéthavi böjt után habzsolom az újjáéledt futballt. Most, 2020 tavaszának utolsó napján …