2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szentendrén két lépést kell tenni egy bizarr világért

Szentendrén két lépést kell tenni egy bizarr világért

Szentendrén kóborolni a következő néhány héten mindenképp egy bizarr élmény, gyakorlatilag pár métert kell sétálni, hogy lássunk kínai pincéreket magyar éttermek napi menüiről kiabálni kínai turistáknak, és Nagy Krisztát kivetítőn énekelni egy dalt arról, hogy valaki húzza a farkára. A Bogdányi útról nyíló MűvészetMalomban most négy kiállítás is van egyszerre az Art Capital nevű rendezvénysorozat ernyője alatt, és ezek mind elég jó menekülőutat kínálnak annak, akinek sok a sétálóutcai kerámiás-szőttes giccs és a magyaros ebédmenü. Csak klasszikus művészetre ne számítson senki, itt a szobrok nonfiguratívak, a vásznak helyett óriási rotorra és ólomlemezekre vetítenek, amatőr pornófotókat lakkoznak, és igen, Nagy Kriszta a vaginájáról énekel. Ez a négy kiállítás látható szeptember 1-ig a volt fűrészmalomban, egy ötödik tárlat pedig, amiről külön cikkben írunk, a magyar szürrealizmust mutatja be a Ferenczy Múzeumban.

Dmitrij Kavarga: Anyag és test. Mérgező antropocentrizmus

Az orosz Dmitrij Kavarga kiállításának címe és projektleírása kapásból olyan, hogy az embernek kedve lenne sarkon fordulni, és azonnal inkább egy könyvtárban tölteni egy napot, pedig a lényege nagyon egyszerű: egyszer az egész emberiség el fog pusztulni, és a pusztulatban egy hatalmas masszává fog összeállni, valahogy úgy, ahogy a millió évvel ezelőtti kor lényei is csak egy kőzetrétegként maradtak fenn. Kavarga ehhez polimerből nyomtat magának tárgyakat, vagy fröccsöntött játékkatonákat használ, vagy dínófigurákat passzíroz össze, és hatalmas, David Cronenberg filmjeire emlékeztető (eXistenZ, A légy) förmedvényeket, vagy keretbe helyezett kőzettáblákat alkot belőlük.4

Galéria: Dmitrij Kavarga: Anyag és testFotó: ArtCapital

A szörnyek amúgy sokkal hatásosabbak, mint a falra helyezett képei, van a kiállítótér emeletén egy olyan lény, ami, ha közelebb megyünk hozzá, szinte szuszogni kezd. A lényeket viszont nem úgy kell elképzelni, mint homogén, egységes szörnyeket, hanem olyan hibridek, amik az ipari forradalom óta a Földet szétbombázó emberiséget hivatottak jelképezni: híres emberek miniszobrai, emberfigurák, amik egy adott ponton összeolvadnak valami szörnyű nyákká a szemünk előtt.

Az egyik installációnak, egy vízszintesen felfüggesztett figurának emberfeje van, de a koponyájából tárgyak állnak ki, a testének vége már A nyolcadik utas: a halál tojásának mozgására emlékeztető módon mocorog egy átlátszó zsákban, miközben az egész szerkezet tájképeket futtató monitorok között lebeg. Elég kemény a tárlat vége is, ahol Kavarga az 1906-os tunguszkai meteorbecsapódást dolgozta fel a padlástérben egy plafonra függesztett, szobaméretű, kráteres, szőrös bőrdarabra emlékeztető anyaggal, ami hangosan rezeg is. Kell az egész után pár gombóc fagyi.

(Videojátékosoknak mondom, hogy a kiállítás legtöbb eleme – főleg egy futószalagos rész, amit a látogató hajthat egy futópaddal, illetve maguk az egymásba olvadt lények – erősen emlékeztet a különösen nyomasztó Inside-ra.)

Csurka Eszter: Alpha

A rendezőnek és fotósnak tanult Csurka Eszter kiállítása alapvetően a szobrokról szól, de azokkal kicsit nehéz bármit is kezdeni önmagukban: mind nonfiguratív, szándékosan szétcsúszó, elmosódó, elkenődő forma, ami a gyufa lángjától kezdve a széttépett köntösön át Songoku frizurájáig gyakorlatilag bármi lehet. Csurka az ébrenlét és álom közötti alfaállapotot lőtte be magának az installációval, és a félhomály ellenére sem vagyok benne teljesen biztos, hogy ez sikerült, viszont mindenképpen érdekes közeget teremtett a műveinek; néhány szobor egy külön szobában van, ahol a falakat fémszínű műanyagredőzet borítja, a bejáratokat pedig alufólia, ez a kilencvenes évek rap-videóira emlékeztető […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/07/13/szentendre_muveszetmalom_kiallitas_nagy_kriszta_kortars_muveszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Járványokról és kenyérsütésről szóló könyveket vásároltunk, de a könyvpiac helyzete tragikus

Járványokról és kenyérsütésről szóló könyveket vásároltunk, de a könyvpiac helyzete tragikus

Összességében tragikusan érintette a könyvpiacot az, hogy a járvány miatt hónapokra bezárt minden könyvesbolt, és …