2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Székelyföldön még lehajolnak a pityókáért

A földművelés fokmérője a termés, illetve annak milyensége és mennyisége. Nincs ez másként Alcsíkon, Székelyföld legzordabb ormai közé zárt fennsíkjain és katlanjain gazdálkodóknál sem, ahol a legnagyobb becsben tartott terményt – a burgonyát, ami itt pityóka néven közismert – elkezdik begyűjteni szeptember derekától úgy Mindenszentekig is akár. A pityókaszedés nem időjárásfüggő, mert ha valahol szeszélyes az éghajlat, akkor a világ erre a szegletére ez mindenképp igaz.

Itt akkor szedik, amikor a más teendők mellett jut rá idő, másrészt ha a család apraja/nagyja végre valahára összeverődik.

Hirdetés

Ha paplannyi területen vagy hektáros nagyságrendben kell hajlongani a gumókért, az mindenképp közösséget igényel, ez leginkább a szőlőszürethez hasonló társas tevékenység. Itt is van, ugye, gazda, lovas vagy traktoros, aki kiforgatja a pityókát a földből, aztán van zsákos (ennek a funkciónak majd’ akkora a szerepe és fontossága, mint a gazdáé), van teherhordó, és nem néhány szedő, no meg fuvaros és a markotányos, vagyis az ellátmányos.

pityokaszedes 2

Fotó: Datki Szabolcs / Index

Legyen a társaság ötfős vagy tizenöt, ez mindig maga a Család. Mert itt mindenki magának szedi, vagy valamelyik rokonnak éppen – miután a sajátjával végzett. Erről nem tanácsos lemaradni. Az indokolatlan hiányzás itt nem ejnye-bejnye kategória, a pikszisből évekre ki lehet esni.

A kilencvenes évek elején én például egy Metallica-turnét részesítettem előnybe, ami három évtizedes szószünetet, anyámnak pedig sok ősz hajszálat eredményezett. Saját földjeimet kellett átvennem és bizonyítanom, hogy jó gazdálkodó vagyok, hogy visszakerüljek a család keblére. Most, mint anno Tata, én megyek ki pár nappal a tervezett szüret előtt a földekre próbát ásni, és ha úgy ítélem meg, hogy a család nem bír el a terménnyel, hívom a városba szakadt külsőági rokonokat is. Ezek híján a szomszédot, és a faluszéli cigányt meg annak népes családját hívom, ők kiskorom korom óta segédkeztek már családunk földjein.

Székelyföldön bizalmi alapon működik minden, de ez évtizedek alatt formálódik ki. Külsőst ritkán hívnak, csak a nagygazdák, de […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/01/gasztro_termenybegyujtes_eltevesek_nephagyomanyok_szuret/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Péntek este kezdődik a 100. Magyar Derby a Kincsem Parkban

Pénteken az esti órákban az ország hat leggyorsabb angol agara áll rajthoz az Agár Derbyn. …