2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nem várhatjuk el, hogy négyszáz fesztivált eltartson az ország

Nem várhatjuk el, hogy négyszáz fesztivált eltartson az ország

“Mint minden kulturális szervezet, mi is évről évre élünk, és idén egyszerűen nem sikerült annyi pénzt összepályáznunk, hogy meglegyen a szükséges keret.

Támogatásokkal és jegybevételekkel együtt is csak 20-25 százaléka lett volna meg a tervezett költségvetésnek.

– magyarázza Oszkó-Jakab Natália, a Kerekdomb Fesztivált szervező Művészetek Völgye Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, hogy miért nem tartják meg a hétvégén a tállyai rendezvényt. “Nem akartuk lecsökkenteni a fesztivált délutáni matinévá két koncerttel, mert reálisan most csak ennyire lett volna pénz.” 

Bár a szervezők az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy valahogy sikerül előteremteni a megfelelő összeget, július végén törölni kellett a négy naposra tervezett rendezvényt. Lemondták a már leszerződött előadókat, és visszautalták a pénzt azoknak, akik megvették előre a bérletet.

Korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emmi is támogatta a művészeti programokat, idén azonban több pályázat se jött össze a szervezőknek, ráadásul két év után a legnagyobb szponzor, a Szerencsejáték Zrt. is kihátrált mögülük.

A Művészetek Völgye keleten, kicsiben

A Kerekdomb Fesztivál 2016-ban indult a tokaji borvidéken, a tállyai Oroszlános Borhotel vezetői hívták meg tavasszal a Művészetek Völgye szervezőit, és mint Oszkó-Jakab meséli, őket azonnal lenyűgözte a település kulturális-történelmi öröksége. Itt írta például Mikszáth a Különös házasságot, itt élt Lónyay Erzsébet, aki Weöres Psychéjét ihlette, és itt keresztelték meg állítólag Kossuth Lajost is. A cél az volt, hogy Tállyát ismét feltegyék a kulturális térképre, hiszen egykor ez volt a tokaji borvidék egyik központja, ám az elmúlt évtizedekben sokat vesztett jelentőségéből. Mint ahogy a Hegyalja sem igazán tudott kitörni hátrányos helyzetéből, hiába vannak a remek borászatok, a gyönyörű táj és a világörökségi cím.

902A3986

Fotó: Ajpek Orsi / Index

A Kerekdomb abban nagyon hasonlított a Balaton-felvidéki nagytestvérhez, hogy itt is több művészeti ág jelenik meg, ugyanakkor megvan a saját, helyi arculata is, futóversennyel, kerékpártúrákkal, borkóstolókkal. Az elmúlt három évben számos irodalmi, színházi, komolyzenei, táncos előadás mellett több népszerű könnyűzenei fellépőt is meghívtak, színpadra állt például a Kiscsillag, az Irie Maffia, a 30Y és Szabó Balázs Bandája.

Sokan azonban nem a programok miatt vettek bérletet, hanem a borospincék miatt, a helyi borászok ilyenkor nagyon készültek a látogatókra, komoly bevételt jelentett nekik a fesztivál. 

Állami segítség nélkül nem megy…

Önállóvá válni csak könnyűzenei programokkal lehet, magyarázza Oszkó-Jakab, az összművészeti programok megvalósításához az állam segítségére van szükség, hiszen például egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2019/09/13/kerekdomb_fesztival_elmarad_oszko-jakab_natalia_muveszetek_volgye_allami_tamogatasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy pornósztár véletlenül megölt egy divatfotóst egy pszichedelikus rituálé közben

Egy pornósztár véletlenül megölt egy divatfotóst egy pszichedelikus rituálé közben

Emberölés vádjával letartóztatták Ignacio Jordà Gonzálezt, azaz a Nacho Vidal művésznevű spanyol pornósztárt, mert egy …