2019. december 9., hétfőMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Molnár Ferenc műveinek épségét anyatigrisként őrzi a dédunokája

Hirdetés

Molnár Ferenc műveinek épségét anyatigrisként őrzi a dédunokája

Másfél héttel ezelőtt derült ki, hogy Molnár Ferenc jogörökösei nem engedték bemutatni az író Delila című darabját a Mohácsi testvérek formabontó rendezésében, mivel úgy látták, hogy az átdolgozás során tiszteletlenül bántak az eredeti szöveggel. Ebből aztán óriási botrány lett, Mohácsi János egy interjúban a kommunista cenzúrához hasonlította az eljárást. És még nincs itt vége: Lukin Ágnes tévés rendező, Molnár Ferenc dédunokája és egyben egyik örököse, egy vizuális performansznak is beillő szövegfolyamban tette közzé álláspontját, amiben olyan mondatok szerepelnek, hogy a Mohácsi-szöveg

egy (át)író virtuóz elszabadult szellemének végterméke, bizarr érdeklődéssel az altesti és anyagcsere-humor iránt.

A meglehetősen terjengős, zaklatott hangvételű szövegből a Fidelio hámozta ki a lényeget, mi is rájuk támaszkodunk, de akinek van ideje és hangulata formabontó eszmefuttatásokat olvasni, az ide klikkoljon.

Hirdetés

A Lukin szerint csak Delila-gate-ként emlegetett vihar a biliben azért fajulhatott el, mert a rendezői szabadságnak vannak határai. “Olyan meg nincs, hogy rendezői jog, csak szerzői jog van.” Szerinte a színre állítók szabadsága addig terjedhet, amíg az nem sérti a mű minőségét és a szerző integritását, márpedig a Mohácsi testvérek-féle szövegkönyv pont ezt tette.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/09/17/molnar_ferenc_muveinek_epseget_anyatigriskent_orzi_a_dedunokaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gera Marina a Szovjetunió áldozatainak dedikálta Emmy-díját

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …