2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Mit lemostak a századok, rákenjük a gyalázatot!

Kölcsey–Erkel–Petőfi–Varga featuring a házbaaaaan! Varga Viktor leporolta, mit leporolta, inkább restaurálta a Himnuszt, és az évtized kardelőrántását produkálja legújabb klipjében. Jobbnak ítélte meg a Himnuszt, mint bármelyik saját számát, lehajolt hát érte. Neki senki se mondja meg, mit szabad és mit nem.

Ezzel szemben a többiek saját szerzeményekkel jöttek ki az elmúlt két hétben. Bongort elkapta a plébános a hintalónál, ezért ateista lett. HRflow jó HR-esként Tóth Andit szerződteti, és kirobbantja a hülyeség forradalmát. Zóra bizonyítja, hogy miért volt igaza Schopenhauernek az A zene esztétikája című írásában, kiegészítve egy minden szempontból gyönyörű klippel. A Platon Karataev pedig megvalósítja Aquaman álmát: vízből van a túlsó part, mondják.

Bongor: ÚJ VÉG

Bongor olyan hatásfokkal pörgette fel a magyar rapet, mint a delta-variáns a maszkeladást világszerte. A klipszemlén nemrég a Kenyér című klipjéért díjazott előadó megint stabilbástya-dallal és -klippel jelentkezett. És ezúttal sem óvatoskodik:

Ateista lettem, eltűntem a hittanórán,

Hirdetés

mert téged elkapott a plébános a hintalónál.

Közben az INRI IMRE felirat jelenik meg fölötte, innen pedig már csak a rákjárásban lépcsőző és vért hányó kislány hiányzik az Ördögűzőből. Mondjuk a rákjárás félig-meddig megvan, amikor tolatókamerában látjuk a főhőst. 

Bongor egy paradigmaváltás első fecskéje, aki átkattinthatja végre a lányok fejében a mágnesek polaritását, hogy ezentúl ne a lambós sugar daddykre bukjanak, hanem:

Én egy kibaszott poéta vagyok, kopás,

ebben az a csodás! (hogy)

Az okos lányok a legjobb költőknek

tartogatják a legjobb szopást.

De senki se aggódjon, mert nem töröl el mindent a popkultúrából, a régi jó dolgokból is marad egy pár. Mint például a péniszkultuszból:

Kúrjunk végre, beybe, mintha nem vóna’ holnap,

lehozom néked én a farkammal a Holdat.

Minek ide Elon Musk vagy Jeff Bezos, ha Bongor megoldja okosba? Állítsátok le a kilövést, srácok, megcsinálja schwarzba! 

A kezem nézd meg: koszos a körmöm,

a ráncok a rácsok, a bőröm a börtön.

Ott végződöm, ahol az ujjvég,

minden kezdet, bazmeg, egy új vég. 

HRflow ft. Tóth Andi: Mérleg

A hülyeség forradalma zajlik éppen, és HRflow a HR-es, aki saját magát szerződteti zsebforradalmárként. A dal legelején a forradalom első pontjaként az időmértékkel számol le:

Voltam ennél jobban, de mindenkinek vannak

ilyen napjai. A spanom azt mondta, jah.

Hiszem, hogy megszűnik ez a sok szar,

és a tűz majd újra belobban.

Ki ne vágyna egy ilyen barátra? Én megosztom vele a fájdalmam, mondjuk hogy a forradalmi hevülettől fűtve a lovassággal szembenézve sajnos átszúrták a hasam egy méteres karddal, és most kilóg a belem, erre ő annyit tud kibökni, hogy jah. Még csak azt se mondja, hogy figyuka, tesikém, húzod a beled, vágod? Csak egy szimpla jah. Ennyire futja. Jah.

Aztán a második forradalmi pontként a szülőkkel való leszámolás következik:

Középiskolában még

itt várt, ha a buszom beért.

Rám néz, és azt mondja, megváltoztál

nekik, de nekem ugyanaz maradsz, mint rég, ah.

Vagy én értek félre valamit? Ki más várna rám, ha beér a buszom, mint a papa vagy a mama? Esetleg egy nagyi. Vagy másra gondol itt a költő? Nehéz kérdés, mert a következő versszak sem segít ebben a barkochbában, hiszen az valami olyasmiről szól, hogy engem fényképeznek, körülöttem pedig még fiatalkorú lányok (nem tudom, mit csinálnak, nincs állítmány a versszakban). De jóval izgalmasabb a következő pár sor, ahol a harmadik forradalmi követelésnek eleget téve leszámolunk a fizikával. Vagy a matekkal. Na jó, inkább az egész realitással:

A volt osztálytársaim házasok,

én pеdig még mindig lázadok.

Papírkötegekbe’ százasok,

dе csak ennyim van.

Szegény HR-es, a világ legrosszabb munkaereje lehet, ha nem tűnt fel neki, hogy a papírszázasokat már elég rég kivonták a forgalomból. De mérlegképes könyvelőnek még azért elmehet:

Mindannyian ismerjük a mérleg két oldalát.

Egy olyat bizonygatsz, amit soha nem fogsz tudni megadni,

hogy hagyod, hogy boldog legyen mással.

Addig értem, hogy a mérleget magát ismerjük, örülök neki, hogy ebben megegyeztünk. Hogy a serpenyőkben mi lehet, számomra rejtély. Ahogy az is, hogy mit bizonygat, és ki, és ez hogy jön egy szerelem elengedéséhez. 

Drukkolok a forradalomhoz, de remélem, engem azért elkerül majd.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/10/29/mit-lemostak-a-szazadok-rakenjuk-a-gyalazatot-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Biztos, hogy nem folytatják az HBO-n A besúgót

Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy az HBO Max felületéről rengeteg sorozatot eltávolítottak. A …