2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Már csak két hétig a miénk Gerhard Richter

Egy festőművészeti kiállítás nem csak az elit játszótere. Nincs szükség MOME-n szerzett vörösdiplomára, vagy lakásunk falát elborító, vagyonokat jelentő alkotásokra ahhoz, hogy megtaláljuk a közös hangot egy kiállítással. Sokan azért nem rendszeres múzeumlátogatók, mert bár szeretnék megérteni a látottakat, de a flancos kifejezések és értelmezhetetlennek tűnő ecsetvonások között csak még inkább elidegenítve érzik magukat.

A Magyar Nemzeti Galéria Gerhard Richter életművéből állított össze Valós látszat néven egy kiállítást, ami azoknak is élvezetes, akik képben vannak a kortárs német festészet elmúlt évtizedeivel, de azok számára is, akik utoljára kötelező iskolai programként látogattak múzeumba, csak már arra sem emlékeznek, melyikbe, illetve kinek a műveit látták.

Gerhard Richter önmagának alkot, művei ezért szólnak mindenkihez.

Hirdetés

Ezt a meggyőződésemet támasztja alá, hogy egy napsütötte délelőttön állok egy kibírhatatlanul hosszú sorban az MNG épületében. Mindig megdöbbent a múzeumok délelőtti zsúfoltsága, irigylem azokat, akik munkaidőben olyan úri huncutságokkal foglalkozhatnak, mint kiállítás-látogatás. Amikor végre bejutok az első terembe, újabb meglepetés fogad: egy népes gyerekcsoport ül törökülésben Richter egyik híres képe előtt. Arról okosodnak, mit takar a fotórealista festészet. Tessék, még egy bizonyíték arra, hogy a művészet befogadása nem életkor, műveltség vagy státuszfüggő.

A kiállítás a Valós látszat nevet viseli, ami egy kettősség, hiszen nincs egyféle valóság, ahogyan azt Bódi Kinga, a kiállítás kurátora is kifejtette.

Különösen igaz ez Richter műveire. A festő nem erőszakol műveibe egyféle értelmezést, épp ellenkezőleg: mindent szabadon hagy, érzelmekre hat, kérdéseket vet fel és elgondolkodtat a múltról, jelenről és jövőről.

Képzőművészként nem kötelezte el magát sem a figurális sem az absztrakt festészet mellett, pont ezért is élvezetes végigmenni a termeken: munkássága annyira heterogén, mintha nem is egy művész életművével lenne dolgunk.

Egyfajta „egyet fizet, de sokkal többet kap” érzetet kölcsönöz,

hiszen fotók, fotórealisztikus festmények, lírai absztrakciók, portrék, színminta-skálák és művészettörténeti reflexiók vezetnek az elmúlt évtizedeken keresztül. Richter sosem állapodott meg egy technikánál, ezért is az egyik leginkább sokoldalú kortárs képzőművész. Mindig valami újat hoz és mutat, sokszínű, kiszámíthatatlan, pontosan ezért izgalmas.

Grafikái között több olyan alkotás is szerepel, amiket kifejezetten erre a kiállításra rajzolt. Műveiből olyan erősen árad a festő szellemisége, hogy könnyen érezhetjük úgy, jelenlétünk és képeinek találkozása egy szellemi diskurzus a művésszel.

Művészete a magyarok számára több szempontból is érdekes, hiszen földrajzi közelségünk többször eredményezett azonos közéleti forgatókönyveket a közelmúltban, így hasonló hatásokat is tapasztaltunk.

Gerhard Richter 1932-ben, egy középosztálybeli drezdai családban született. Édesanyja biztatására az ottani Művészeti Akadémián folytatott klasszikus tanulmányokat, miközben színházi díszletfestőként került kapcsolatba a festészettel. 1960-ban háta mögött hagyta az NDK-t, így 1961–1963 között lehetősége volt a düsseldorfi Művészeti Akadémián tanulni Karl Otto Götz osztályában […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/02/gerhard-richter-kiallitas-valos-latszat-magyar-nemzeti-galeria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Péntek este kezdődik a 100. Magyar Derby a Kincsem Parkban

Pénteken az esti órákban az ország hat leggyorsabb angol agara áll rajthoz az Agár Derbyn. …