2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lustul, idősödik és globalizálódik a hazai szélsőjobb

Lustul, idősödik és globalizálódik a hazai szélsőjobb

Miután megérkeztem a Szegedtől 30 kilométerre lévő településre, melynek szlogenje “Ásotthalom, a bűbáj földje”, egy idős helybéli nénitől kérdeztem meg, hogy merre van a fesztivál. Majd érdeklődtem, hogy mit tud róla, esetleg ő is kimegy-e megnézni. “Á, én nem. A Toroczkai csinálja meg a Mi Hazánk, vagy mi az apja fasza” – mondta. Igen, a kulcsfigura valóban Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki már a kezdetek óta a fesztivál szervezői között van. Korábban azonban még nem a bűbáj földjén rendezték meg a fesztivált, hanem Verőcén, a Csattogó-völgyben. Egy a Dunántúlról érkező, barackpálinkát kortyolgató, hatvan körüli fesztiválozótól megtudtam, hogy a kezdeti évek más hangulatban teltek. Akkoriban tíz-tizenötezer ember látogatott ki a rendezvényre, mert még az egész nemzeti oldalról jöttek az emberek”. Azóta azonban a fideszesek többsége már nem jön. A férfi szerint ennek egyik oka a szokásos civakodás mellett az lehet, hogy “a nácik elkezdtek vígan masírozgatni a fesztiválon”, ami sokaknak elvette a kedvét. “Mi szükség erre?”- mondja nekem. Idén is lesznek tizenötezren? – kérdeztem, és hozzátettem, hogy hétköznap van, ráadásul az ország félreeső pontján vagyunk. A barackpálinkás azonban csendre intett:

Ezt ne is mondd! Aki itt akar lenni, az megoldja valahogy! De biztos nem lesznek annyian, ma már lusták az emberek.

És tényleg nagyon kevesen jöttek el. Kis túlzással egy nagyobb társasház lakógyűlésén többen vannak, mint amennyien a Magyar Szigeten hallgatták a nemzeti radikálisok legfőbb ideológusait. Akik egyébként szintén hangot adtak annak a felismerésnek, hogy 

kevés embert, kevés fiatalt tudnak megmozgatni.

Toroczkai László beszél a 17. Magyar Szigeten 2019. július 10-én

Toroczkai László beszél a 17. Magyar Szigeten 2019. július 10-én

Fotó: Bozzay Balázs / Index

Toroczkai László nyitó beszédét például 40-50 ember hallgatta meg. A polgármester azzal kezdte, hogy “remélem, azért szép lassan leszünk annyian, hogy jó vágóképeket lehessen csinálni”. Toroczkai azt mondta, hogy a “trianoni gúnyhatáron álló kerítés” – ami a településtől pár kilométerre van – “életem fő műve”, és “én vagyok az egyetlen magyar állampolgár, aki a saját ablakából rálát a kerítésre”, amiben szerinte már áram is van. “Arabul van kiírva, hogy ráz” – mondta, mire nagy röhögés tört ki a jelenlévőkből. Majd felháborodva közölte, hogy a Magyar Sziget kistestvérétől, a Felvidéki Magyar Szigettől az Orbán-kormány “Brüsszel követelésének engedve” megvonta a támogatást. Ezután a fesztiválozókat szoboravatásra hívta. Szilágyi Mihálynak, a győztes nándorfehérvári csata várkapitányának és “a déli határ mindenkori őrzőinek” közadakozásból állítottak több száz kilós bronz szobrot. Toroczkai eldicsekedett azzal, hogy az első adakozó “Józsi atya”, a település plébánosa volt.

Bubifújó és turul szobor

Bár a programban előzetesen az szerepelt, hogy lesz íjászat, kelevézdobás (lándzsa hajítás), kardvívás és airsoft lövészet is, végül ezek egyike sem volt. A pár tucat fesztiválozó így csak inni tudott, illetve az árusok portékáit bogarászni. A savanyú gumicukor gombócok, a bubifújó, a hullahopp karika és a műanyag játék fűnyíró mellett megfértek a vaskeresztre hajazó jelképek, illetve a különböző nacionalista és homofób feliratokkal tarkított pólók, pulóverek is. Ezek közül az enyhébbek a betyárkultuszt (pl. “Ha nagy leszek, betyár leszek” feliratú rugdalózó), a szebb napokat látott focikultúránkat (pl. angol-magyar 3:6) és a múlt századok hősies csatáit (pl. “Szigetvár”) dicsőítették. A durvábbak pedig különböző homofób feliratokkal operáltak: “Én csak azt mondom, maradok hetero fronton”, vagy “Te sem két buzi gyermeke vagy!”.

Ezenkívül lehetett vásárolni turulszobrokat, kürtöket és fokosokat is. Ez utóbbit meglátva az egyik kisgyerek megkérdezte az apukáját, hogy “mi ez a bot?”, mire az apuka azt válaszolta, hogy “ez nem bot, hanem nagyon komoly fegyver, veszünk egyet, és a padlásunkon majd ezzel fogjuk agyonütni a nyestet”.

Az egyik árusnál összegyűlt emberek a migrációról beszélgettek. “Ezek egy hónap alatt lerabolnák, kifosztanák az országot, inkább a cigányokkal kéne valamit kezdeni, ők legalább vallásilag a mi oldalunkon állnak, meg a nyelvünket is beszélik” – állapította meg egyikük.

20190710 172343

Fotó: Bozzay Balázs / Index

Facebook helyett pajzsfal

Az első napon volt a “Merre tovább nemzeti oldal?” elnevezésű pódiumbeszélgetés, amelyet a jelenlévő fesztiválozók jelentős része, körülbelül 80-100 ember hallgatott meg. A beszélgetőpartnerek a magyar szélsőjobb fenegyerekei voltak: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom alapítója, Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője, valamint Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke. Először a Magyar Sziget szubkultúrájáról társalogtak. Toroczkai ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megtorpant az építkezés, nincs már annyi csatlakozó, mint amennyi korábban volt. 

Szerinte a fiatalokat ma már inkább a Momentum “elmebeteg rendezvényei” fogják meg, és nem a Magyar Sziget.

Elmondása szerint ezekre a liberális rendezvényekre valószínűleg sokan bekábítószerezve mennek el. “Ha ez így megy tovább, akkor egy momentumos generáció fog felnőni” – mondta.

Barcsa-Turner szerint is hatalmas gond van a mai fiatalokkal, a Hatvannégy Vármegye szervezetébe érkezők is el vannak képedve a saját generációjukon. Azt is hozzátette, hogy semmilyen identitása nincs a mai fiataloknak, és tele vannak kérdésekkel, például olyanokkal, hogy hogyan is fognak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2019/07/13/lustul_idosodik_es_globalizalodik_a_hazai_szelsojobb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az űr nehéz

Az űr nehéz

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2019. …