2020. március 31., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lenyűgöző, hatalmas, szabadtéri mozaik – Megújult a Fiumei úti sírkert árkádsorának Dudits-kupolája

Lenyűgöző, hatalmas, szabadtéri mozaik – Megújult a Fiumei úti sírkert árkádsorának Dudits-kupolája

Sokan vannak úgy Budapesten, hogy ha szép régi építményekre gondolnak, a temető valahogy nem jut az eszükbe. Pedig a Fiumei úti sírkertben akad számos kiemelkedő építészeti alkotás, melyek közül az egyik legimpozánsabb most visszanyert valamennyit régi szépségéből. Az úgy nevezett északi árkádsorról, s kiváltképp annak az egyik kupolájáról van szó. Na de hogy kerül egy árkádsorpár egy sírkertbe?

A középkorban még a templomokat vették körbe a temetők. Ma már nehéz elképzelni, de amíg például Buda városa nagyjából egyet jelentett a mai Várral, épp ilyen temető volt a Mátyás-templom körül is. Ezekben

a falak melletti sírhelyek voltak a legértékesebbek, oda temetkeztek a legelőkelőbb városlakók.

Na persze a legeslegelőkelőbbek sírja a templomban volt.

Idővel a temetők kikerültek a városok szélére, ami Pest esetében a mai Ferencváros, Józsefváros és Terézváros területét jelentette. Aztán, ahogy tovább növekedett a település, még nagyobb helyre volt szükség, ezért nyitották meg 1849-ben a Fiumei úti sírkertet. Persze akkoriban nem így hívták, hanem Neuer vagy Kerepescher Friedhofnak.

Az igazán értékes helyek továbbra is a temető fala mellett voltak – ott van ma is például Vörösmarty Mihály sírja –, akinek pedig igazán jelentős emléket akartak állítani, annak mauzóleumot építettek. Aztán persze elfogytak a fal mellett a helyek, és ekkor találták ki, hogy ilyen falat akár építeni is lehetne, függetlenül attól, hogy kerítésként is funkcionálnak-e vagy sem.

Sírok a tornácon

Temetői árkádsorokat először Olaszországban kezdtek építeni, de nem sokkal később egész Európában népszerűvé váltak. Nem csak elegánsak, de praktikusak is voltak, hiszen a tető védte a sírokat az időjárás viszontagságaitól. A Fiumei úti sírkertet már 1885-ben dísztemetővé nyilvánította a főváros, szóval egyértelmű volt, hogy ide csak valami impozáns megoldás kerülhet. A temető főútjának két oldalán szimmetrikusan, egy-egy 85 méter hosszú, 14 méter széles, 4 méter magas építményt emeltek. Ez lett az Árkádsor.


Balra a felújított északi, jobbra a restaurálásra váró déli árkádsor


15

Balra a felújított északi, jobbra a restaurálásra váró déli árkádsorGaléria: Árkádsor a Fiumei úti sírkertben(Fotó: Bődey János / index.hu)

Teljesen csak 1908-ra készült el, de már közben megindult a temetkezés a sírboltokba. A különös építmények út felőli oldalán díszes oszlopsor van – olyan mint egy elegáns tornác –, ám igazi ékességük a két-két kupola. Ezekbe ugyanis egy-egy, ötven négyzetméteresnél is nagyobb mozaik került. Mindegyik Róth Miksa műhelyében készült, így harmonizálnak egymással, bár valójában stílusuk igen eltérő, mivel mindegyiknek más volt a tervezője. Körösfői-Kriesch Aladár mozaikja (Krisztus feltámadása) például igazi szecessziós remekmű, amelyen nem csak népi motívumok, de egy kalotaszegi stílusú, stilizált város képe is megjelenik. Stein János Gábor ugyanakkor mestere, Lotz Károly modorában dolgozott, műve, Az utolsó ítélet bármelyik korabeli, historizáló templomunkat díszíthetné. A harmadik kupolamozaik Dudits Andor munkája (Krisztus siratása), a negyedik (A Szentlélek eljövetele) alkotója ismeretlen. A legtöbben Kölber Dezsőre vagy Vajda Zsigmondra gyanakodnak.

Az Árkádsor lakói

Az új építmény az egész temető szerkezetét átformálta. Míg azelőtt a Deák-mauzóleumhoz vezető sétány volt a sírkert főtengelye – az azt szegélyező platánsor ma is emlékeztet erre –, az árkádsorokkal új főút született. Az újdonságnak számító, elegáns temetkezési helyszín rögtön népszerű lett, pedig igen drágán kínálták a helyeket. Elsősorban gazdag polgárcsaládok temetkeztek ide. Számos olyan névvel találkozunk, amelyek ismerősek lehetnek a magyarországi kapitalizmus felvirágzásának idejéből.

Itt van a Városliget két leghíresebb vendéglős dinasztiájának – a Wampeticsek és a Gundelek – síremléke, a gyógyszergyár-alapító Bayereké vagy épp a Jungfer családé.

Az utóbbi névbe nagyon hamar belebotlik mindenki, aki Budapest épített örökségével foglalkozik, hiszen a korszak minden jelentős épületén megtalálhatók a Jungfer-vasmunkák, az Operaháztól az Országházig.

A számos híresség között építészek is akadnak. Itt vannak eltemetve a Hudetz család tagjai, akik a századfordulón a fél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/epiteszet/2020/03/26/fiumei_uti_sirkert_arkadsor_mozaik_kerepesi_uti_temeto_dudits-kupola/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Minden versben van egy sor, amit a költő sem ért

Minden versben van egy sor, amit a költő sem ért

“Tényleg nem hallják a hangom, vagy csak úgy tesznek mintha nem hallanák?” – teszi fel a …