2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kíváncsi a ledöntött Sztálin-szobor talapzatára? Menjen a veszprémi kertvárosba!

Kíváncsi a ledöntött Sztálin-szobor talapzatára? Menjen a veszprémi kertvárosba!

A mű címe lehetne Orosz katonával táncoló magyar kommunista, de hivatalosan Barátság a neve. Bár semmi nem utal erre, még az alkotó sincs feltüntetve rajta. Pedig tényleg valódi kultúrtörténeti ritkaság. Évtizedeken keresztül Márvány Pál szobraként tartották nyilván mindenhol, amivel csak annyi a baj, hogy

ilyen nevű szobrász soha nem létezett.

Nem olyan rég derítették ki, hogy ez csak egy beszédes művészálnév. Az alkotó valójában Mikus Sándor volt. Ez a név ma már szintén nem túl közismert, de fő művéről mindenki hallott: ő alkotta ugyanis a híres budapesti Sztálin-szobrot, melyet 1956-ban ledöntött a népharag.

A hírhedt Sztálin-szobor. A kép baloldalán látható a később bronzba öntött jelenet

A hírhedt Sztálin-szobor. A kép baloldalán látható a később bronzba öntött jelenet

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

A hatalmas alkotást feldarabolták, és széthordták. Az egyik lába hónapokon át ottmaradt a talapzaton, akkoriban a nagy placcot (a mai 56-osok terét) Csizma térnek hívta a nép. Nem sok maradt belőle: a jobb keze és a bal füle a Magyar Nemzeti Múzeumban van, az utóbbit épp kölcsönadták a Fortepan-kiállításra.

Ezeken kívül csak egyetlen emléke maradt meg a nagy diktátor hatalmas emlékművének, ez a különös dombormű Veszprémben. A budapesti bronzszobor talapzatán ugyanis gigantikus fríz futott végig mindkét oldalt. 2,2 méter magas volt, 44 méter hosszú és 62 alakos. Amolyan képregényben mesélte el, hogyan fognak fegyvert a hős orosz katonák, hogy felszabadítsák a magyarokat, akik aztán boldogan felépítik az országot. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/07/13/veszprem_sztalin_szobor_talapzata/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az űr nehéz

Az űr nehéz

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2019. …