2022. augusztus 10., szerdaMa Emőd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Emőd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Kemény István 60, de születésnapjának megvan az átka

Ha az igazi, nagybetűs Költőkre gondolunk, rögtön Ady Endre, Babits Mihály vagy József Attila jut eszünkbe. De amint eltávolodunk gondolatban az irodalomórák emlékeitől, és közelítünk a jelenhez, szinte kivétel nélkül mindenkinek Kemény István jut eszébe, ha élvezetes és jó versekről beszélünk. Kemény István ma ünnepli 60. születésnapját, a Kultúra.hu egy interjúval köszöntötte a magyar költőt, írót.

A lap az ausztriai Kremsben érte utol a költőt, ahol Kemény István az Air – Artist in Residence programon belül épp egy hónapos írói ösztöndíját tölti.

Mivel Kemény István évtizedek óta alkot, logikusan merült fel az a kérdés, hogy hogyan tudja megteremteni az íráshoz szükséges állapotot. A költő négy olyan tényezőt sorolt fel, ami elengedhetetlen számára az ihletett pillanatokhoz: Kompetenciatudat, hogy képes megcsinálni valamit, hitre, hogy annak lesz értelme, ösztönzi a határidő és emellett a szerencsés csillagállás sem hátrány.

Kemény Istvánt a kérdező szembesítette a ténnyel, hogy sokszor kételkedik magában, írásait számtalanszor átjavítja. A kérdésre, hogy a szakmai elismerések sora után sincs még meg az alkotói önbizalma, a költő a következőket mondta:

Hirdetés

Én inkább azt nem tudom elképzelni, hogy valakinek soha nincsenek kétségei magában – pedig állítólag vannak ilyenek. A szakmai elismerés persze mindig jólesik, megerősít, büszkeséggel tölt el. De ilyenkor sem „alkotónak” érzem magam. Ha rám mondják ezt – ahogy most is –, persze értem, de én magamra nem bírok ilyen – teljesen normális és bevett – kifejezéseket alkalmazni, mint hogy „műveim”, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/28/kemeny-istvan-hatvan-eves.interju-kultura/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét …