2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Kampányba kezdtek a fordítók, hogy őket is feltüntessék a könyvborítón

A fordító, ha mégoly neves is, mindig is a könyvkiadás mostohagyerekének számított. A legkevesebbet keresi, a legtöbbször meg sem említik a nevét, pedig ha nem lett volna például Szőllőssy Kláránk, akkor nem volna magyarul A Mester és Margarita, a Doktor Faustus és A varázshegy sem. Vagy legalábbis nem ilyen gyönyörű nyelvezettel, ilyen szépirodalmi, az eredetivel vetekedő minőségben. Ha meg Lányi Viktor nem lett volna, ki tudja, hogyan olvasták volna a franciául nem tudók Balzac és Maupassant regényeit.

Most azonban a műfordítók arra jutottak, véget vetnek hányatott sorsuknak és kiharcolják a magukét.

Hirdetés

Az amerikai író-műfordító Jennifer Croft, aki többek között a 2018-as Nemzetközi Man Booker-díjas Olga Tokarczuk Flights című regényét fordította, nemrégiben arról írt a Twitteren, hogy nem hajlandó több könyvet fordítani, amennyiben nem tüntetik fel a nevét a borítón. Croft szerint az olvasó számára is fontos, hogy tudja, ki fordította a könyvet, ezért kampányt indított az ügyben, a kezdeményezéséhez pedig más írók és fordítók is csatlakoztak − írja a Publishers Weekly amerikai könyvszakmai portál.

A kampányt szeptember 30-án, a nemzetközi fordítónapon indította Croft Mark Haddon angol szerzőtársával, akivel nyílt levelet írtak a brit szerzőket tömörítő U.K.’s Society of Authorsnak. Ebben arra kérik az írókat, győzzék meg kiadóikat arról, hogy a fordítók neve is szerepelhessen a kötetek borítóján.

Túl sokáig természetesnek vették a fordítók munkáját, ezért mostantól kezdve a szerződéseinkben kérni fogjuk, hogy a kiadó jelenítse meg a műfordító nevét a borítón

− fogalmazott nyílt levelében a két szerző.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/30/muforditas-muforditok-kampany-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Táncra perdültünk a moziban, annyira Király lett az új Elvis-film

A Királyról, Elvis Presleyről valószínűleg még az is hallott, aki élete nagy részét egy lakatlan …