2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Itt a lemez, de a zenekar mindegyik tagja fenn van az égben

Megjelent vinyl formátumban a Taurus 1972-es, Ifjúsági Parkban rögzített fellépésének a hanganyaga. Ha egy-egy veterántalálkozón szóba kerül a legendás koncert, működésbe lép az ún. partizán-effektus, az „én is ott voltam” élménye azaz „én is harcoltam a Bakonyban”. Most viszont bárki elmondhatja magáról, hogy hallotta a bulit, hiszen a közel 50 éves felvételt publikálta a Moiras Records.

A hanganyag húsz éve már megjelent CD-n, kis példányszámban a titokzatos La Ventana Kft. kiadásában, de akkor érthetetlen beavatkozások történtek a felvételen. Megváltoztatták a dalok sorrendjét, lehagytak felkonfokat, és két olyan dalt is beszerkesztettek, amelyek nem is hangzottak el a koncerten.

Taurus cover PZ

Fotó: Poós Zoltán

Itt volt az idő, hogy „a bika jegyében” valaki rendet tegyen. A hanganyag legendáját többek között az alapozta meg, hogy egy új zenekar bemutatkozó koncertjén 20.000 ember volt jelen, 10.000 benn és a beszámolók szerint 10.000 kinn, a vár alatt. A koncert a magyar rock nagykorúságának demonstrációja is volt, hiszen akkor egy kimondottan kurrens, csúcson lévő műfajjal, a hard-rockkal jelentkezett a „második magyar szupergroup”. 

Hirdetés

Ekkor a hard-rock a nemzetközi színtereken is mindent vitt, 1972-ben jelent meg például a Dee Purple Machine Head és a Black Sabbath Vol.4 . című albuma is. 1972-ig évekkel el voltunk maradva a nemzetközi trendektől, és akkor egyszer csak megalakult a Taurus, amely nemzetközi mércével mérve is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, olyan korszakos zseni gitárossal, mint Radics Béla.

De a többiek sem voltak akárkik, ott volt például az akkor még csak 21 éves, kvalitásos billentyűs és zeneszerző, „ex-neotonos” Balázs Fecó, és a szintén a Neotonból igazolt (később a Piramist megalapító) Som Lajos, az ex-metrós Brunner Győző. Az LGT után „Magyarország második szupergroupja” egyszer csak előállt a professzionálisan hangszerelt, teátrális és egyben „ízes” hard-rockkal, ami akkor mindenkit ledöbbentett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/10/30/taurus-zene-stenk-ifjusagi-park-som-lajos-balazs-feco/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Péntek este kezdődik a 100. Magyar Derby a Kincsem Parkban

Pénteken az esti órákban az ország hat leggyorsabb angol agara áll rajthoz az Agár Derbyn. …