2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Így pusztult el a fehér oroszlán

A fény hanyatlik a pusztán, éhes morgás remeg a bokrok között. Utolsó vacsoráját üli a fehér oroszlán. Fáradt, megvénült, hányatott sorsú. Egyik nap még a horizont legnagyobb vadásza, mára fogatlan jószág. Tekintete a portól megvastagodott levegőbe kapaszkodik. Senki sem emlékszik rá, senki sincs, aki vissza tudná adni büszke termetét, diadalittas járását, igéző jellemét vagy királyi hangját. Csak ül és vár egymagában, megfáradtan, a sebeit sem nyalogatja már. Így pusztul el a fehér oroszlán. Így tűnik el a White Lion zenekar.

A glammetal-csapat a nyolcvanas évek zenéjét kedvelők számára talán nem ismeretlen. 35 éve jelent meg Pride című albumuk, amely kétszeres platinalemez minősítést szerzett, és egy teljes évet töltött a Billboard 200 listáján. A jubileumot senki sem ünnepli, senki sem maradt, aki ünnepelni szeretné. Nem volt haláleset, nem történt tragédia, csupán elveszett a hit, az erő, az összetartás, a barátság.

1983-ban alakult a csapat, amikor a dán származású énekes, Mike Tramp New Yorkba költözött. Felkereste Vito Bratta gitárost, hogy megalapítsák közös zenekarukat, amely később a White Lion nevet kapta. A kezdet, mint minden legendánál, itt sem volt könnyű. „Én voltam a gépezet, ami Vitót mozgatta” – meséli Tramp egy interjúban a Louder Soundnál.

Hirdetés

„Vito a szüleivel élt Staten Islanden, és a kisujját sem mozdította volna, hogy pénzt keressen. Amikor eljött hozzám autóval Queensig, tíz dollárt kellett adnom neki benzinre.” Miközben az első dalok készültek, Mike egy építkezésen dolgozott, hogy kiadásait fedezze. „Ott álltam a járdán, kevertem a betont ing nélkül, szőke hajjal, egy hatalmas gettórádió kíséretében hallgatva a Def Leppard Pyromania albumát és Amerika hatalmas rock ‘n ‘roll sztárjait. Az élet jó volt hozzám!”

Olyan legendákkal turnéztak és léptek egy színpadra a srácok, mint az AC/DC vagy Ozzy Osbourne. Első albumukat Japánig vitték, hogy kiadathassák, mielőtt megjelent az USA-ban. Több lemezcégnél megfordultak, végül az Atlantic Recordsnál értek partot, ahol megjelent második lemezük, amely meghozta az igazi áttörést. Ez volt a Pride.

A zenekar távol maradt a rosszfiús imázstól. Társadalmi és politikai üzeneteket írtak a hangokba, ők voltak a jó srácok, akik egy szebb jövő felé akarták terelni az életet. Zeneileg sokszor hasonlították a csapatot a Van Halenhez, de Mike szövegei teljesen más értelmezési réteget képviseltek. A kiadónál is bírálták ezért.

Jobb, ha szólsz Mike-nak, hogy a bálnák megmentése nem hoz albumeladást!

– üzenték neki.

Vito gitárjátéka hangulatban és eredetiségben is levált példaképe, Eddie Van Halen stílusáról. Zenészek és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2022/06/20/white-lion-feher-oroszlan-glam-metal-mike-tramp-vito-bratta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nem Anne Frank apja akarta kiadni lánya naplóját

„Anne 1942. június 12-én a tizenharmadik születésnapjára egy naplót kapott ajándékba a szüleitől. Ebbe írta …