2019. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
2019.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Így lázadtak Kelet-Európa fiataljai – adatbázis készült a kommunista ellenkultúrákról

Hirdetés

Így lázadtak Kelet-Európa fiataljai – adatbázis készült a kommunista ellenkultúrákról

A napokban mutatták be az online, 15 nyelven (magyarul is) elérhetővé tett nemzetközi adatbázist, illetve a kommunista korszak ellenkultúráit vizsgáló kutatást összefoglaló, mintegy húsz országból 65 szerző közreműködésével készült felsőoktatási kézikönyvet és a középiskolai és egyetemi oktatókat segítő online tananyagokat is.

A COURAGE nemzetközi adatbázisa közel száz kutató hároméves munkája nyomán jött létre, és jelenleg 325 gyűjteményről közöl új adatokat. Ahogy Kovács Éva, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója kiemelte: az eddig elszórtan létező gyűjteményeket összefogó és bemutató portál által összehasonlíthatóvá válik a kommunista diktatúrák hatása a kelet-európai régióban. Hozzáférhetővé válnak az egyéni életutak és a láthatóvá tett magángyűjtemények megváltoztathatják a korszakról élő, gyakran sematikus képet.

© Courage, printscreen

Hirdetés

Az ellenkultúrát a vasfüggöny nem tudta megállítani

A kommunista korszak ellenkultúrájának magángyűjtőknél és közgyűjteményekben őrzött örökségéről nemzetközi konferenciát is rendeztek a kutatást vezető MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében. A projektben részt vevő tíz ország előadói többek között arra keresték a választ, hogyan tudtak a kultúra szereplői országhatárokat és a vasfüggönyt is átívelő hálózatokat létrehozni a diktatúra idején. Hogyan sikerült dokumentálni a tiltottnak számító tevékenységeket? Miként volt jelen a titkosszolgálat a kultúra különböző szféráiban? A kutatás eredményeit összefoglaló, több mint hatszáz oldalas kézikönyv egyik szerkesztője, Apor Balázs történész szerint ilyen átfogó kötet a korszak kulturális ellenállásáról még nem született, ezért egyedülálló a maga nemében.

Az adatbázishoz kapcsolódó középiskolás tananyag-javaslatokat a konferencián Csurgó Bernadett szociológus ismertette. Ezek a javaslatok az egyéni élettörténetek és képi segédanyagok segítségével a középiskolások számára is érthetőbbé teszik a korszakot.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181129_Igy_lazadtak_KeletEuropa_fiataljai__adatbazis_keszult_a_kommunista_ellenkulturakrol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_29

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Leonardo da Vincire általában a saját korát meghaladó, kísérletező kedvű feltalálóként és az egyik legnagyobb …