2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Hét év Róma meghozza az étvágyat a spagettihez, töltött káposztához

Gyermekkori ízek

Faluhelyen nőttem fel, Pócspetriben. Édesanyám kitűnően főzött, és a vasárnapi közös ebédekre mindig igyekezett ínyünkre való fogást készíteni. Felnőttként kissé szégyellem, de nagyon válogatós gyermek voltam. A főtt húst nem voltam hajlandó megenni, ezért édesanyámnak mindig meg kellett sütnie. Viszont rajongtam a süteményekért, a kedvenceim közé tartoztak a kelt tésztából készült kalácsok. A mákosat és a diósat nyugodtan rám bízhatták, egy morzsányi sem veszett kárba.

Főzési tapasztalatok

Már gyerekként érdekelt a konyha világa. A nővérem húszévesen férjhez ment, s mivel tíz év korkülönbség van közöttünk, többször kellett segédkeznem a sütemények készítésekor. Habot vertem, kikevertem a tojássárgáját, krémeket csináltam. Többször is előfordult, hogy amíg édesanyám hazaért a mezőről, én feltettem a tűzhelyre az előkészített ételt, így vártam őt. Amikor már tudtuk, hogy a papi hivatásra készülök, édesanyám mindig mondogatta:

Kisfiam, tanulj meg főzni!

Nyaranta próbálkoztam is a konyhán, de külföldre küldtek az elöljáróim, így a nyári szünet pár hétre zsugorodott. Viszont a hagymás-kolbászos tojásrántottának soha nem tudtam ellenállni, meg is tanultam, mi adja a sava-borsát. De nem fog ki rajtam egy bableves vagy egy borsóleves elkészítése sem. Kedvencem az igazi szabolcsi töltött káposzta, azt bármikor meg tudom enni. Közben szívesen kortyolgatok hozzá jófajta vörösbort, olyat, ami még a poharat is megfesti.

Hirdetés

Külföldi élmények

Hét évet töltöttem el Rómában, s lenyűgözött, hogy mennyire sokrétű az olasz tésztaféleségek elkészítési módja. A pompás spagettiket bármikor kész vagyok megkóstolni. Fenséges ízű a legegyszerűbb változata is; csupán csípős paprika és fokhagyma kell hozzá, no meg rendesen roppanós tészta. De ragyogó étel a bajorok specialitása is, a barna szósszal leöntött, ízletes sült hús és a svábok nokedlije is.

Szabolcsi töltött káposzta

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/10/31/veres-andras-megyespuspok-katolikus-egyhaz-gyor-gasztro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tom Hanks bevallotta, hogy kétségei voltak a Forrest Gumppal kapcsolatban

Tom Hanks játszotta a címszereplőt, aki gyermeki ártatlansággal került történelmi jelentőségű események forgatagába. Véletlenül vált …