2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Gubás Gabi Dobrev Klára szerepével űzte el a démonait

Most látta először a teljes filmet?

Igen. Magának hogy tetszett?

Pont ezt szerettem volna én is kérdezni magától. Illetve azt is, milyen volt Dobrev Klára alakját megformálni.

Arra törekedtem, hogy ne legyen sematikus figura, ne legyen minden ízében negatív karakter.

Hirdetés

Pedig a filmbéli Dobrev Klára az.

Az adott kereteken belül (értem ezalatt a történetet és a szövegkönyvet, ami adott egy színész számára) arra törekedtem, hogy megmutassam az embert. Minden szerep megformálásakor az emberből kell kiindulni. Színészként az volt a célom, hogy megmutassam, hogyan reagál, amikor elsodorják az események, miként hat rá mindez. Mert szerintem ez a történet is emberekről szól. Éljenek bárhol vagy álljanak bármely oldalon, gondolhatják, hogy a cél szentesíti az eszközt, de nem mindegy, mi a cél és mi az eszköz.

Nem szokványos színészi feladat egy játékfilmben, amely fikciós műfaj, élő, közismert embert, aktív politikust eljátszani. Hogyan dolgozta fel?

Fontosnak tartom tisztázni, hogy műfajilag ez politikai krimi, ami nálunk talán szokatlan, de külföldön abszolút bevált, közkedvelt műfaj. Gondoljunk csak A koronára vagy Az elnök embereire, amely a Watergate-botrányt dolgozta fel.

Klára szerepe az én pályámon talán egy kicsit olyan, mint amikor Meryl Streep eljátszhatta a Vaslady, Margaret Thatcher szerepét, vagy gondoljunk csak A koronában az Erzsébet királynőt játszó Olivia Colmanre vagy a Coco Chanelt alakító Marion Cotillard-ra.

Bár soha nem volt közöm a politikához, nem követtem szorosan az eseményeket, főleg nem folytam bele semmiféle politikához kapcsolható dologba, abszolút objektíven, előítéletek nélkül tudtam megformálni ezt a szerepet is. Az emberi oldalt, a motivációt igyekeztem megfogni.

Milyen motivációt talált?

Nagyon erős emberi lojalitást, a férje melletti kitartást tűzön-vízen át. Határozott, erős jellemre vall, amikor valaki igenis ott marad, ha nagy a baj, és menteni próbálja a menthetőt. Ez volt az én kapcsolódási pontom a szerephez, ezzel tudtam azonosulni. Amint ezt megtaláltam, életre kelt bennem a figura.

Ezeket a vonásokat a valódi Dobrev Klárában fedezte fel?

Tudjuk, hogy a mai napig kitart a férje mellett, ami szoros kapcsolatra utal, és már 2006-ban is tekintélyt szerzett a férfiak között. Ezeket át tudtam érezni és meg is tudtam jeleníteni. Egy pillanatig sem törekedtem arra, hogy az általam megformált karakter külsőségekben vagy gesztusaiban hasonlítson a valódi Dobrev Klárára, de fontos volt, hogy a mozgatórugót megértsem.

A rendező, Keith English egyetértett ezzel a karakterképpel?

Az volt a szép, hogy benne is ugyanez fogalmazódott meg: amennyire lehetséges, emberileg mutassuk meg a filmben Klára figuráját. A színész akkor lesz hiteles, ha megérti, hogy működik, mi motiválja azt az embert, akit szerep szerint alakít. Ha ezt megértem, el is tudom játszani, és akkor a néző is velem jön.

Viszonylag kevés jelenete van a filmben. Ez is elég volt az ön által elképzelt karakter bemutatására?

Három vagy négy forgatási napom volt összesen. Ez nem sok, nem olyan, mint a Polcz Alaine-estem, ahol minden apró lelki rezdülést be tudok mutatni. Az is kihívás volt ebben a filmben, hogy viszonylag kevés lehetőségem jutott a karakter jellemének kibontására. Ezért mindig pontosan kellett játszanom, hogy érzelmileg követhetővé váljak. Visszatérve az előző kérdésre, Keith egy idő után látta, hogy sínen vagyok, és hagyta, hogy úgy dolgozzak, ahogy szeretnék. Az utolsó jelenetem a Parlamentben egy hihetetlenül […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/28/gubas-gabi-dobrev-klara-szerepevel-uzte-el-demonait/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Biztos, hogy nem folytatják az HBO-n A besúgót

Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy az HBO Max felületéről rengeteg sorozatot eltávolítottak. A …